ទេសចរណ៍

បាត់ដំបង ទីក្រុងច្នៃប្រឌិតដំបូងរបស់ យូណេស្កូ ដែលសិល្បៈចម្អិនអាហារមាននិរន្តរភាពសម្រាប់បេតិកភណ្ឌម្ហូបខ្មែរ

June 24, 2024
SR Digital Content Creator
Heading
Option 1

បាត់ដំបងជាទី​ក្រុង​ច្នៃប្រឌិត​ដំបូង​គេ​របស់​អង្គការ​យូណេស្កូ ដែល​ឆ្លុះបញ្ចាំង​សិល្បៈ​ចម្អិននិង​ទទួលទានអាហារ​​​ប្រកបដោយ​​​​និរន្តរភាព និងមាន​​អត្ថន័យ​ចំពោះ​​បេតិកភណ្ឌ​​ម្ហូប​ខ្មែរ​។

​នៅ​ថ្ងៃ​ទិវា​អាហារ​រូប​ត្ថ​ម្ភ​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាពដែល​ត្រូវបានប្រារព្ធធ្វើឡើងនៅថ្ងៃទី ១៨ ខែមិថុនា ជារៀង​រាល់ឆ្នាំ​​នៅ​ទូទាំង​ពិភពលោកអង្គការ​យូណេស្កូ​សាទរ​​ពិធី​ធ្វើ​ម្ហូបអាហារ​​ជា​ទម្រង់​នៃ​ការ​បញ្ចេញ​មតិ​វប្បធម៌លើកកម្ពស់​ការ​យល់​ដឹង​​អំពី​សក្តានុពល​របស់ខ្លួន​ក្នុងការ​ផ្សះផ្សា​គោលដៅ​ជា​មូលដ្ឋានចំនួន​ពីរ​៖ការ​ការពារ​បរិស្ថាន និង​ការការពារ​ភាព​ចម្រុះ​ធម្មជាតិ និង​វប្បធម៌​។

អាហារូបត្ថម្ភ​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​អាច​លើកកម្ពស់​ការរក្សា​នូវ​ទម្លាប់​ធ្វើ​ម្ហូប​បែប​ប្រពៃណីក៏ដូចជា​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​ការប្រើប្រាស់​ផលិតផល​ក្នុងស្រុកនិង​គ្រឿងផ្សំ​តាម​រដូវ​កាល​។

​ការ​ប្រើប្រាស់​បន្លែបង្កា និង​គ្រឿងផ្សំ​ក្នុងស្រុក​​ក្នុងការ​ចម្អិន ​តួយ៉ាង​មានដូចជា​បបរ​ផិ ចម្អិនពី​បន្លែ​ចម្រុះពណ៌​​រួមមាន​ផ្សិត​ចំបើង​ ផ្សិត​​អំបោះ ផ្សិត​ភ្លៅ​មាន់​ ស្លឹក​ផ្ទី ស្លឹក​​បាស​ ស្អំ​ស្នៀត​ពោត​ ពោត​​ក្រហម​​ ននោង​ ល្ពៅ​ និង​​សាច់​ត្រី ជាដើម​។

បបរផិ​មាន​ប្រវត្តិ​យូរ​លង់​មក​ហើយ ហើយ​ប្រជាជន​វ័យ​ចំណាស់គ្រាន់​តែ​​ឮ​ឈ្មោះ​បបរ​នេះ​ភ្លាម ធ្វើ​ឲ្យ​ពួក​គាត់​រឭក​ដល់​អតីតកាល ដែល​​ធ្លាប់​ទទួល​ទាន​តាំង​ពី​មុន​របប​អាវ​ខ្មៅ​ទៅ​ទៀត​។

ស្ថិត​ក្នុង​វ័យ​ជាង​៣០​ឆ្នាំកញ្ញា គិត​ ចរណៃ ជាអ្នក​លក់បបរ​នេះបានលើកឡើង​ថា៖ «ដឹង​ត្រឹម​តែ​ថា​គេ​ចូលចិត្ត​ធ្វើ​ញ៉ាំ​នៅ​តាម​​ផ្ទះ​​ធម្មតា​វា​ដូច​ជា​សម្ល​ប្រហើរ​អ៊ីចឹង​គ្រាន់​តែ​បន្ថែម​អង្ករ​ឲ្យ​ក្លាយ​​ជា​បបរ​ផិ​ហ្នឹង​ហើយ​គេ​​ចូល​ចិត្ត​ញ៉ាំ​ណាស់​ហើយ​បបរ​ផិ​​នេះ​ក៏​ជា​អាហារ​ប្រចាំ​ខេត្ត​បាត់ដំបង​ដែរព្រោះ​ថា​អ្នក​នៅ​បាត់​ដំបង​គេ​ស្គាល់​បបរ​នេះ​ទាំង​អស់​»​។

នេះ​ជា​ឧទាហរណ៍​មួយ​នៅក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជាដែល​វប្បធម៌​​​អាហារ​​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​នៅក្នុង​ក្រុង​បាត់ដំបង បានឆ្លុះបញ្ចាំង​តាមរយៈ​​ទំនៀមទម្លាប់​ធ្វើ​ម្ហូប​ដែល​ចាក់ឫស​យ៉ាងជ្រៅនិង​ផលិតផល​​ក្នុងស្រុក​ដ៏​សម្បូរបែប​។

គោលការណ៍​ទាំងនេះ​​ជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​កិច្ចខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​ជា​សាកល​ដើម្បី​​​និរន្តរភាព ដែល​រួមមាន​ការកាត់បន្ថយ​កាកសំណល់​អាហារការបង្កើត​យុទ្ធសាស្ត្រ​ផលិតផលគិតគូរ​ដល់ធនធានធម្មជាតិនិង​ការលើកកម្ពស់​ការយល់​ដឹង​អំពី​ប្រភពដើម​នៃ​គ្រឿងផ្សំសម្រាប់ចម្អិន​អាហារ​​។​

យោង​តាម​ការ​ចុះផ្សាយដោយ​​អង្គការ​យូណេស្កូ​នៅថ្ងៃទី១៩ ខែ​មិថុនា ឆ្នាំ ២០២៤ បាត់ដំបង​បានបង្ហាញ​ពី​ការប្តេជ្ញាចិត្ត​យ៉ាង​មុតមាំ​ក្នុងការ​លើកកម្ពស់​បេតិកភណ្ឌ​ធ្វើ​ម្ហូប​ខ្មែរជាពិសេស​តាមរយៈ​ការផ្តួចផ្តើម​គំនិត​ច្នៃប្រឌិត ដូចជា​ការរៀបចំ​ពិព័រណ៍និង​ពិព័រណ៍​ម្ហូបអាហារ ការបង្កើត​ផ្សារ​រាត្រី​ថ្មីនិង​ការដាក់ឱ្យ​ប្រើប្រាស់​ប្រព័ន្ធ​កែច្នៃ​ប្រកបដោយ​ភាព​ច្នៃប្រឌិត​ ​ ដើម្បី​​ការអភិវឌ្ឍ​ប្រកបដោយ​ចីរភាពនិង​កំណើនសេដ្ឋកិច្ច​។

ដោយសារ​ការអភិវឌ្ឍ​ន៍​ទាំងនេះទីក្រុង​បាន​ការពារ​យ៉ាងសកម្ម​នូវ​រូបមន្ត និង​បច្ចេកទេស​ប្រពៃណី​របស់ខ្លួន ហើយ​​បានផ្ដល់​តម្លៃ​ផលិតផល​ក្នុងស្រុក​ពិសេស​របស់ខ្លួនរួមមាន​បន្លែ ផ្លែឈើ​ស្រស់ ផលិតផល និង​មុខម្ហូប​បែប​ប្រពៃណី​ពី​ត្រី អង្ករ​​ផ្ការំដួលនិង​​អង្ករ​ផ្កាម្លិះ​ដែល​ទទួលបាន​ពានរង្វាន់​ប្រចាំ​តំបន់​។

ដូច្នេះហើយអាហារូបត្ថម្ភ​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​បានប្រែក្លាយ​ទៅចំណុច​មួយ​​គាំទ្រ​ដល់​វិស័យ​ទេសចរណ៍​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​របស់​ខេត្តបាត់ដំបងជំរុញ​ភាពជា​សហគ្រិន ​បង្កើត​ការងារ​នៅក្នុង​តំបន់ និង​រក្សា​បាន​នូវ​​បេតិកភណ្ឌ​ធ្វើ​ម្ហូប​របស់​ម្ចាស់ស្រុកផងដែរ​។

សម្រាប់​ខេត្តបាត់ដំបងនេះ​បង្ហាញ​ពី​ឱកាស​មួយ​ដើម្បី​បំភ្លឺ​មុខម្ហូប​ប្រពៃណី​ខ្មែរនិង​ផលិតផល​ក្នុងស្រុក​អន្តរជាតិទទួលបាន​ការទទួល​ស្គាល់​ជា​ចំណុចកណ្តាល​នៃ​ការច្នៃប្រឌិត និង​ច្នៃប្រឌិត​វប្បធម៌ទន្ទឹមនឹង​ការបង្ហាញ​ពី​បេតិកភណ្ឌ​ធ្វើ​ម្ហូប​របស់​កម្ពុជា ដែលជា​ការបង្ហាញ​ជា​មូលដ្ឋាន​នៃ​អត្តសញ្ញាណ​របស់​ប្រទេសនិង​តស៊ូ​មតិ​សម្រាប់ សារៈសំខាន់​នៃ​ការធានា​ការអភិរក្ស និង​ការបន្ត​បេតិកភណ្ឌ​ម្ហូបអាហារ​​​នេះ​​​ទៅកាន់​មនុស្ស​ជំនាន់​ក្រោយ​៕​

អត្ថបទពេញនិយម

អាហារដែលគួរចៀសវាងដើម្បីការពារការកើតមុន

នាវា MV Doulos Hope នាំយកបណ្ណាល័យបណ្តែតទឹកមកទីក្រុងភ្នំពេញលើកដំបូង ដើម្បីបង្កើនវប្បធម៌អាននៅក្នុងស្រុក

ហេតុអ្វីបានជាមូសចូលចិត្តខាំអ្នកនេះជាងអ្នកនោះ?

រដូវភ្លៀងពិបាកថែរក្សាសក់ មកដឹងវិធីមួយចំនួននេះ ធានាថាសក់ស្អាត រឹងមាំ

វិធីសាស្ត្របំបាត់ និងទប់ស្កាត់មុនក្បាលខ្មៅ