តាខ្មៅ: ក្រោយពីដំណើរការចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១៩ ឥដ្ឋអេកូរាប់សិបដុំច្នៃពីសំរាមប្លាស្ទិក ទទួលបានការគាំទ្រច្រើនពីអតិថិជនហើយម្ចាស់សិប្បកម្មក៏បានអះអាងដែរថា ផលិតផលគ្រឿងវិស័យសំណង់នេះមិនត្រឹមតែជួយបរិស្ថានទេថែមទាំងមានគុណភាពអាយុកាលយូរអង្វែងក្នុងវិស័យសំណង់។
លោក សុខ ធី ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុន Eco-Bricksបានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ថា៖ «ឥដ្ឋរបស់យើងអាចមានអាយុកាលជាង១០០ ឆ្នាំនិងមានកម្លាំងខ្លាំងជាងឥដ្ឋដីឥដ្ឋក្រហមស្តង់ដារពី ៥ទៅ ៦ដង»។
ទំរាំតែមានថ្ងៃនេះ ក្រុមហ៊ុនផលិតឥដ្ឋអេកូបានឆ្លងកាត់ឧបសគ្គជាច្រើនទាំងការខ្វះខាតដើមទុននិងវត្ថុធាតុដើម។
កាលណោះ លោក ធី មិនមានសូម្បីតែម៉ាស៊ីនសម្រាប់កិនប្លាស្ទិក។លោកត្រូវប្រើកន្ត្រៃ និងកាំបិត ដើម្បីកាត់ប្លាស្ទិក ជាបំណែកតូចៗ។
តាមរយៈការសិក្សាពីអ៊ីនធើណិតគួបផ្សំនឹងបទពិសោធន៍ពីប្រទេសថៃ ម៉ាឡេស៊ី ហ្វីលីពីន ចិន និងឥណ្ឌាលោកបានចាប់ផ្តើមប្រតិបត្តិការដំបូងនៅឆ្នាំ២០១៩។
រោងចក្រកែច្នៃសំរាមប្លាស្ទិកនេះក៏បានបំផុសគំនិតឲ្យប្រជាជនខ្មែរយល់ដឹងពីការកែច្នៃសំរាមទៅជាឥដ្ឋនិងបានធ្វើឲ្យពួកគេបានប្លាស់ប្តូរផ្នត់គំនិតពីការបោះចោលសំរាមឬដុតប្លាស្ទិក។
លោក សុខ ធី បានឱ្យដឹងថា៖ «ប្លាស្ទិកទម្ងន់២ គីឡូក្រាមអាចផលិតឥដ្ឋអេកូបានមួយដុំហើយឥដ្ឋមួយដុំមានតម្លៃ១០០០រៀលហើយអតិថិជនក៏អាចធ្វើការជ្រើសរើសប្រភេទឥដ្ឋអេកូ ទៅតាមការចង់បានផងដែរដោយមាន៣ ប្រភេទគឺ ឥដ្ឋឡាំតូ ឥដ្ឋសម្បកឈើ និងឥដ្ឋធម្មតា»។
សូម្បីតែដំណើរការផលិតឥដ្ឋអេកូ ក៏លោក ធី បានព្យាយាមបញ្ចៀសផលប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថានផងដែរ។
លោកបានឱ្យដឹងទៀតថា៖ «យើងសម្ងួតឥដ្ឋដោយមិនប្រើឈើដុតសម្ងួតនោះទេដោយសង្វាក់ផលិតកម្មរបស់យើងធ្វើតាមបច្ចេកទេសដោយគ្រាន់តែស្រោចទឹកប៉ុណ្ណោះ។នេះក៏ជួយទប់ស្កាត់ការកាប់បំផ្លាញព្រៃឈើនិងកាត់បន្ថយតម្លៃថ្លៃដើមផងដែរ»។
សព្វថ្ងៃនេះ ក្រុមហ៊ុន Eco-Bricksបានឈ្នះពានរង្វាន់ចំនួន៤សម្រាប់សហគ្រិនឆ្នើមប្រចាំឆ្នាំនិងបានលក់គម្រូអាជីវកម្មជាហ្វ្រេនឆាយទៅចំនួន១០ក្រុមហ៊ុនផ្សេងទៀដោយបង្រៀនបច្ចេកទេសផលិតដល់ក្រុមហ៊ុនទាំងនោះក្នុងការផលិតឥដ្ឋអេកូមានគុណភាពដូចគ្នានឹងក្រុមហ៊ុនមេ។
សិប្បកម្មផលិតឥដ្ឋអេកូមានទីតាំងស្ថិតនៅភូមិព្រែកហូរលិចសង្កាត់ព្រែកហូរ ក្រុងតាខ្មៅ ខេត្តកណ្តាល។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមចូលទៅកាន់ហ្វេសប៊ុកផេក ឥដ្ឋអេកូ Eco-Bricksឬសូមទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០៨៥ ២២៤ ៤៦៦៕
ភ្នំពេញ : ស្ថិតនៅសិប្បកម្មមួយកន្លែងនៃសង្កាត់ចោមចៅដបប្លាស្ទិកជាង៤០០តោននៅក្នុងស្ដុកកំពុងរង់ចាំកម្មករដែលកំពុងតែញាប់ដៃញាប់ជើងហូតជាសរសៃៗដើម្បីកែច្នៃជាអំបោសប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
ភាពមមាញឹកនៃចង្វាក់ផលិតកម្មនេះត្រូវបានត្រួតពិនិត្យដោយលោកលោក ហាស់ គា ដែលកំពុងឈរក្នុងរោងសិប្បកម្មផលិតអំបោសខណៈកម្មករជាច្រើនពាក់ស្រោមដៃការពារការមុតកំពុងអង្គុយហូតសរសៃជ័រចេញពីដបប្លាស្ទិក។
លោក គា ដែលជាម្ចាស់សិប្បកម្ម បានធ្វើឱ្យគំនិតផលិតអំបោសពីដបប្លាស្ទិកក្លាយជាអាជីវកម្មពិតៗតាមរយៈការមើលវីដេអូលើយូធូបគួបផ្សំនឹងការខិតខំស្រាវជ្រាវបន្ថែម។
លោកបានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ថា៖ «ដំបូងខ្ញុំគ្រាន់តែមើលយូធូបឃើញវីដេអូបរទេសបង្ហាញពីការផលិតអំបោសពីដបទឹកសុទ្ធ ពេលនោះខ្ញុំគិតថានៅស្រុកយើងសម្បូរដបទឹកសុទ្ធ ហើយមានតម្លៃ ថោកទៀតផងខ្ញុំក៏បានស្រាវជ្រាវលំអិតបន្ថែមពីដំណើរការផលិត»។
នៅក្នុងដើមឆ្នាំ២០២៣ សិប្បកម្មកែច្នៃប្លាស្ទិកក្នុងភូមិព្រៃទា ២ សង្កាត់ចោមចៅ ៣ ខណ្ឌពោធិសែនជ័យ រាជធានីភ្នំពេញត្រូវបានបង្កើតនិងបានផ្ដល់ការងារដល់អ្នករស់នៅជុំវិញនោះប្រមាណជាជិត៣០នាក់។
កម្មករទាំងនោះសុទ្ធសឹងតែជាស្ត្រីវ័យចំណាស់ៗនិងមានជីវភាពខ្សត់ខ្សោយ ដោយពួកគាត់ជាអ្នកកែច្នៃអំបោសពីដបប្លាស្ទិក ដែលកំពុងមានគាំទ្រផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារ។
លោក គាដែលជាម្ចាស់សិប្បកម្មកែច្នៃអំបោសប្លាស្ទិកបានសម្ដែងចំណាប់អារម្មណ៍ថា៖ «ខ្ញុំសប្បាយចិត្តដែលសិប្បកម្មរបស់ខ្ញុំបានរួមចំណែកក្នុងការជួយសម្រាលបន្ទុកជីវភាពរបស់ប្រជាពលរដ្ឋក្នុងតំបន់ជាពិសេសអ្នកដែលមានជីវភាពខ្សត់ខ្សោយ ថែមទាំងបានជួយបរិស្ថានបានមួយកម្រិតទៀតផង»។
អំបោសធ្វើអំពីដបទឹកសុទ្ធធន់មិនថាការបោសដីភក់ ស្លឹកឈើ សំរាមសើម សំរាមស្ងួត លាមកសត្វ គ្រួសថ្ម ជាដើមហើយងាយលាងទឹកសម្អាតយកមកប្រើប្រាស់ឡើងវិញ។
វត្ថុធាតុដើមក្នុងការធ្វើអំបោសមិនមានអ្វីច្រើនលើសពីដបប្លាស្ទិកដងឫស្សី លួស និងសរសៃជ័រនោះទេ។
លោក គា បានរៀបរាប់ពីដំណើរការផលិតថា៖«ដើម្បីផលិតបានជាអំបោសដ៏រឹងមាំមួយបានយើងត្រូវការដងឫស្សី មួយ ម៉ែត្រ២តឹកយកមកបំពាក់ជើងក្អែកលួស២លីកន្លះជាមួយនឹងសរសៃជ័រ៥ខាំមករុំចុងអំបោសយកប្រវែងបួនតឹករួចឃ្លុំបេដោយដបទឹកសុទ្ធនៅជាប់នឹងក្បាលអំបោសដើម្បីឲ្យមានសោភ័ណភាពរួចក្រងសរសៃជ័រដបទឹកសុទ្ធដោយប្រើខ្សែតាន់ស្វិតដើម្បីឲ្យសរសៃអំបោសរឹងបន្តិច»។
ក្នុងមួយថ្ងៃៗសិប្បកម្មរបស់លោកអាចផលិតអំបោសបានពី២០០ទៅ៥០០ដើមជាមួយកម្លាំងកម្មករ ១៦នាក់។អំបោស១ដើមមានតម្លៃ១០,០០០ រៀលនិង១៥,០០០រៀល។
ម្ចាស់អាជីវកម្មវ័យ៤០ឆ្នាំរូបនេះបានបង្ហាញពីអារម្មណ៍សប្បាយរីករាយពេលមានក្រុមហ៊ុនបោសសម្អាតតាមដងផ្លូវទីសាធារណៈមួយបានកុម្ម៉ង់អំបោសពីសិប្បកម្មលោកយកទៅប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
លោករំពឹងថា បើមានក្រុមហ៊ុនដទៃផ្សេងទៀចាប់អារម្មណ៍កុម្ម៉ង់បន្ថែមនោះវារឹតតែល្អ ដោយសារសិប្បកម្មនេះគាំទ្រការកែច្នៃប្រើប្រាស់ឡើងវិញ ហើយផលិតផលត្រូវបានធ្វើដោយដៃសុទ្ធសាធ។
នាថ្ងៃអនាគត លោក គា ចង់ពង្រីកសិប្បកម្មនេះឱ្យកាន់តែធំថែមទៀតដើម្បីជួយដល់អ្នកខ្វះខាតឲ្យបានកាន់តែច្រើនក៏ដូចជារួមចំណែកកែច្នៃកាកសំណល់ដបប្លាស្ទិកជារបស់ប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមចូលទៅកាន់ហ្វេសប៊ុកផេក អំបោសប្រើមិនខូចឬសូមទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០១៧ ២២២ ០០០៕
ភ្នំពេញ:ខ្មែរយើងមានម្ហូបអាហារឆ្ងាញ់ៗជាច្រើនមុខហើយអាហារទាំងនោះបានវិវត្តខ្លួនទៅជាអាហារ វេចខ្ចប់ដើម្បីងាយស្រួលទុកបានយូរមិនពិបាកក្នុងការចម្អិន។
អាហារទាំងនោះមានដូចជាបុកត្រីឆ្អើរ បុនកន្ទុយហេស ប្រហុកអង្ក្រង កាពិឆាបាត់ដំបង ប្រហុកឦសានប្រហុកខ្ទិះសាច់ប្រឡាក់ និងអាហារជាច្រើនមុខទៀតដែលមានប្រជាប្រិយភាពខ្លាំងនៅក្នុងនិងក្រៅស្រុក។
ការនាំចេញអាហារប្រពៃណីទៅបរទេសអាចធ្វើទៅបានអាស្រ័យលើសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ និងការវេចខ្ចប់មានស្ដង់ដារពីបណ្ដាសិប្បកម្មនិងសហគ្រាសស្រុកក្រុមហ៊ុន ភីភីអេហ្វេ យាំុមី មេនូហ្វេកឆឺរីង ឯ.ក
ក្រុមហ៊ុនមួយនេះបានចាប់ផ្ដើមផលិតម្ហូបអាហារវេចខ្ចប់នៅពេលដែលប្រទេសកម្ពុជា ក៏ដូចជាពិភពលោកជួបវិបត្តិកូវីដ ១៩។
ខណៈពេលដែលមានការបិទខ្ទប់ការធ្វើដំណើរ ហើយហាងទំនិញនិងផ្សារក៏ផ្អាកដំណើរការនោះអាជីវកម្មមួយនេះបានប្រែក្លាយវិបត្តិទៅជាឱកាស។
ប្រជាជនមិនអាចចេញទៅខាងក្រៅដើម្បីទិញរបស់របរប្រើប្រាស់និងចំណីអាហារបាននោះទេ ដូច្នេះម្ចាស់អាជីវកម្មក៏បានពិភាក្សាជាមួយនឹងចុងភៅលៃលកយ៉ាងណាធ្វើម្ហូបវេចខ្ចប់ដឹកជញ្ជូនដល់គេហដ្ឋានអតិថិជនតែម្ដង។
អាហារទាំងនោះសុទ្ធសឹងជាមុខម្ហូបខ្មែរដូចជាប្រហុកអង្ក្រង បុកកន្ទុយហេស និងកាពិឆាបាត់ដំបងជាដើម ដោយផ្ដើមចេញពីការវេចខ្ចប់ងាយៗដាក់ក្នុងកំប៉ុងជ័រ។នេះបើយោងតាមការរំឭកប្រាប់ពីលោក ជា ចិត្រាប្រធានគ្រប់គ្រងទូទៅក្រុមហ៊ុន។
លោកបានឱ្យដឹងទៀតថា៖ «បន្ទាប់ពីមានការផ្ទុះការចាប់អារម្មណ៍និងគាំទ្រខ្លាំងយើងក៏ពិភាក្សាជាមួយអ្នករួមបណ្តាក់ទុនម្តងទៀតដើម្បីបង្កើតជាសហគ្រាសក្នុងគោលបំណងចង់ឲ្យក្មេងៗជំនាន់ក្រោយបានស្គាល់ក៏ដូចជាចង់រក្សាកេរដំណែលម្ហូបអាហារខ្មែរឲ្យទៅជាស្តង់ដារដូចជាផលិតផលផ្សេងៗដែលនាំចូលហើយក៏ដើម្បីប្រកួតប្រជែងជាមួយនឹងផលិតផលនាំចូលនិងធ្វើការនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសផងដែរ»។
គោលដៅនេះអាចសម្រេចបានដោយអាស្រ័យលើទីផ្សារគុណភាព តម្លៃ និងរសជាតិរបស់ផលិតផលផងដែរ។អាហារខ្មែរនីមួយៗត្រូវបានឆ្លងកាត់ដំណាក់កាលផលិតជាច្រើនមុននឹងឈានដល់ការវេចខ្ចប់ច្រកកំប៉ុង។
លោក ចិត្រា បន្ថែមទៀតថា៖ «ដើម្បីបុកត្រីឆ្អើរឲ្យបានឆ្ងាញ់យើងត្រូវមានគ្រឿងផ្សំដូចជាអំបិល ស្ករ បន្លែ ត្រីអណ្ដែងឆ្អើរ មើមរំដេង ។ល។មកលាងសម្អាតឲ្យស្អាតរួចយកបន្លែហាន់ឲ្យល្អិតៗ»។
រសជាតិឆ្ងាញ់ និងគុណភាពល្អក៏ពឹងផ្អែកលើការសម្រិតសម្រាំងសាច់ត្រីផងដែរ ដោយលោកបានបញ្ជាក់ថា៖ «យើងជ្រើសរើសយកត្រីអណ្ដែងសាច់លឿងលេខមួយយកមកធ្វើដើម្បីធានាបាននូវរសជាតិពិសេស។ត្រីអណ្ដែងអាំងដែលយើងយកមកបេះយកតែសាច់ទេ ឆ្អឹងនិងស្បែកមិនយកទេ»។
គ្រឿងផ្សំទាំងអស់គឺត្រូវយកទៅរម្លីងឲ្យឡើងឈ្ងុញទើបយកមកលាយបញ្ចូលគ្នាក្នុងម៉ាស៊ីនកិនឲ្យម៉ដ្តរួចច្រកកែវ ហើយយកទៅសម្លាប់មេរោគដើម្បីធានាបានអនាម័យល្អ។
ប្រធានគ្រប់គ្រងវ័យ៣០ឆ្នាំរូបនេះបានបញ្ជាក់ទៀតថាបុកត្រីឆ្អើរដែលជាម្ហូបពិសេសលក់ដាច់ជាងគេនោះ មានការវេចខ្ចប់ពីរប្រភេទគឺទម្ងន់មួយខាំកន្លះមានតម្លៃ១៥.០០០រៀល និងទម្ងន់បួនខាំមានតម្លៃ៣២.០០០រៀល។
បុកត្រីឆ្អើរ បុកកន្ទុយហេសប្រហុកអង្ក្រង និងឆាកាពិបាត់ដំបង ត្រូវបានអតិថិជនមានការគាំទ្រជាខ្លាំង មិនថាក្នុងស្រុកឬសហគមន៍ខ្មែរនៅប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង នូវែលសេឡង់ អូស្ត្រាលី កាណាដា និងសហរដ្ឋអាមេរិក។
ក្រុមហ៊ុនក៏គ្រោងនឹងបន្ថែមជម្រើសអាហារវេចខ្ចប់ដោយធ្វើអាម៉ុកនិងនំបញ្ចុកក្រៀមលក់ចែកចាយផងដែរ។
ក្រៅពីជាអាជីវកម្មផលិតនិងវេចខ្ចប់អាហារប្រពៃណីលក្ខណៈស្ដង់ដារ សហគ្រាសមួយនេះបានរួមចំណែកនៅក្នុងសង្គមជាច្រើនដូចជាការនាំយកគ្រឿងឧបភោគបរិភោគនិងសម្ភារៈសិក្សាទៅចែកជូនមណ្ឌលកុមារកំព្រានៃអង្គការនៅអង្គការមែកឈើកុមារអូទីសឹមនិងមណ្ឌលកុមារកំព្រាជាច្រើនកន្លែងទៀតផងដែរ។
ក្រុមហ៊ុន ភីភីអេហ្វេ យាំុមី មេនូហ្វេកឆឺរីង ឯ.កមានទីតាំងស្ថិតនៅផ្ទះលេខ៣០៥ផ្លូវ១០០៥ ភូមិបាយ៉ាបសង្កាត់ភ្នំពេញថ្មី ខណ្ឌសេនសុខ ភ្នំពេញ។
ព័ត៌មានបន្ថែមពី ផលិតនេះអាចស្វែងរកលើគេហទំព័រហ្វេសប៊ុកអ៊ីអ៊ែនអឹមយ៉ាំមីឬទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០១០/០១៧ ២៦៨ ៨៦៨៕
តាខ្មៅ: ក្រោយពីដំណើរការចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១៩ ឥដ្ឋអេកូរាប់សិបដុំច្នៃពីសំរាមប្លាស្ទិក ទទួលបានការគាំទ្រច្រើនពីអតិថិជនហើយម្ចាស់សិប្បកម្មក៏បានអះអាងដែរថា ផលិតផលគ្រឿងវិស័យសំណង់នេះមិនត្រឹមតែជួយបរិស្ថានទេថែមទាំងមានគុណភាពអាយុកាលយូរអង្វែងក្នុងវិស័យសំណង់។
លោក សុខ ធី ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុន Eco-Bricksបានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ថា៖ «ឥដ្ឋរបស់យើងអាចមានអាយុកាលជាង១០០ ឆ្នាំនិងមានកម្លាំងខ្លាំងជាងឥដ្ឋដីឥដ្ឋក្រហមស្តង់ដារពី ៥ទៅ ៦ដង»។
ទំរាំតែមានថ្ងៃនេះ ក្រុមហ៊ុនផលិតឥដ្ឋអេកូបានឆ្លងកាត់ឧបសគ្គជាច្រើនទាំងការខ្វះខាតដើមទុននិងវត្ថុធាតុដើម។
កាលណោះ លោក ធី មិនមានសូម្បីតែម៉ាស៊ីនសម្រាប់កិនប្លាស្ទិក។លោកត្រូវប្រើកន្ត្រៃ និងកាំបិត ដើម្បីកាត់ប្លាស្ទិក ជាបំណែកតូចៗ។
តាមរយៈការសិក្សាពីអ៊ីនធើណិតគួបផ្សំនឹងបទពិសោធន៍ពីប្រទេសថៃ ម៉ាឡេស៊ី ហ្វីលីពីន ចិន និងឥណ្ឌាលោកបានចាប់ផ្តើមប្រតិបត្តិការដំបូងនៅឆ្នាំ២០១៩។
រោងចក្រកែច្នៃសំរាមប្លាស្ទិកនេះក៏បានបំផុសគំនិតឲ្យប្រជាជនខ្មែរយល់ដឹងពីការកែច្នៃសំរាមទៅជាឥដ្ឋនិងបានធ្វើឲ្យពួកគេបានប្លាស់ប្តូរផ្នត់គំនិតពីការបោះចោលសំរាមឬដុតប្លាស្ទិក។
លោក សុខ ធី បានឱ្យដឹងថា៖ «ប្លាស្ទិកទម្ងន់២ គីឡូក្រាមអាចផលិតឥដ្ឋអេកូបានមួយដុំហើយឥដ្ឋមួយដុំមានតម្លៃ១០០០រៀលហើយអតិថិជនក៏អាចធ្វើការជ្រើសរើសប្រភេទឥដ្ឋអេកូ ទៅតាមការចង់បានផងដែរដោយមាន៣ ប្រភេទគឺ ឥដ្ឋឡាំតូ ឥដ្ឋសម្បកឈើ និងឥដ្ឋធម្មតា»។
សូម្បីតែដំណើរការផលិតឥដ្ឋអេកូ ក៏លោក ធី បានព្យាយាមបញ្ចៀសផលប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថានផងដែរ។
លោកបានឱ្យដឹងទៀតថា៖ «យើងសម្ងួតឥដ្ឋដោយមិនប្រើឈើដុតសម្ងួតនោះទេដោយសង្វាក់ផលិតកម្មរបស់យើងធ្វើតាមបច្ចេកទេសដោយគ្រាន់តែស្រោចទឹកប៉ុណ្ណោះ។នេះក៏ជួយទប់ស្កាត់ការកាប់បំផ្លាញព្រៃឈើនិងកាត់បន្ថយតម្លៃថ្លៃដើមផងដែរ»។
សព្វថ្ងៃនេះ ក្រុមហ៊ុន Eco-Bricksបានឈ្នះពានរង្វាន់ចំនួន៤សម្រាប់សហគ្រិនឆ្នើមប្រចាំឆ្នាំនិងបានលក់គម្រូអាជីវកម្មជាហ្វ្រេនឆាយទៅចំនួន១០ក្រុមហ៊ុនផ្សេងទៀដោយបង្រៀនបច្ចេកទេសផលិតដល់ក្រុមហ៊ុនទាំងនោះក្នុងការផលិតឥដ្ឋអេកូមានគុណភាពដូចគ្នានឹងក្រុមហ៊ុនមេ។
សិប្បកម្មផលិតឥដ្ឋអេកូមានទីតាំងស្ថិតនៅភូមិព្រែកហូរលិចសង្កាត់ព្រែកហូរ ក្រុងតាខ្មៅ ខេត្តកណ្តាល។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមចូលទៅកាន់ហ្វេសប៊ុកផេក ឥដ្ឋអេកូ Eco-Bricksឬសូមទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០៨៥ ២២៤ ៤៦៦៕
ភ្នំពេញ : ស្ថិតនៅសិប្បកម្មមួយកន្លែងនៃសង្កាត់ចោមចៅដបប្លាស្ទិកជាង៤០០តោននៅក្នុងស្ដុកកំពុងរង់ចាំកម្មករដែលកំពុងតែញាប់ដៃញាប់ជើងហូតជាសរសៃៗដើម្បីកែច្នៃជាអំបោសប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
ភាពមមាញឹកនៃចង្វាក់ផលិតកម្មនេះត្រូវបានត្រួតពិនិត្យដោយលោកលោក ហាស់ គា ដែលកំពុងឈរក្នុងរោងសិប្បកម្មផលិតអំបោសខណៈកម្មករជាច្រើនពាក់ស្រោមដៃការពារការមុតកំពុងអង្គុយហូតសរសៃជ័រចេញពីដបប្លាស្ទិក។
លោក គា ដែលជាម្ចាស់សិប្បកម្ម បានធ្វើឱ្យគំនិតផលិតអំបោសពីដបប្លាស្ទិកក្លាយជាអាជីវកម្មពិតៗតាមរយៈការមើលវីដេអូលើយូធូបគួបផ្សំនឹងការខិតខំស្រាវជ្រាវបន្ថែម។
លោកបានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ថា៖ «ដំបូងខ្ញុំគ្រាន់តែមើលយូធូបឃើញវីដេអូបរទេសបង្ហាញពីការផលិតអំបោសពីដបទឹកសុទ្ធ ពេលនោះខ្ញុំគិតថានៅស្រុកយើងសម្បូរដបទឹកសុទ្ធ ហើយមានតម្លៃ ថោកទៀតផងខ្ញុំក៏បានស្រាវជ្រាវលំអិតបន្ថែមពីដំណើរការផលិត»។
នៅក្នុងដើមឆ្នាំ២០២៣ សិប្បកម្មកែច្នៃប្លាស្ទិកក្នុងភូមិព្រៃទា ២ សង្កាត់ចោមចៅ ៣ ខណ្ឌពោធិសែនជ័យ រាជធានីភ្នំពេញត្រូវបានបង្កើតនិងបានផ្ដល់ការងារដល់អ្នករស់នៅជុំវិញនោះប្រមាណជាជិត៣០នាក់។
កម្មករទាំងនោះសុទ្ធសឹងតែជាស្ត្រីវ័យចំណាស់ៗនិងមានជីវភាពខ្សត់ខ្សោយ ដោយពួកគាត់ជាអ្នកកែច្នៃអំបោសពីដបប្លាស្ទិក ដែលកំពុងមានគាំទ្រផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារ។
លោក គាដែលជាម្ចាស់សិប្បកម្មកែច្នៃអំបោសប្លាស្ទិកបានសម្ដែងចំណាប់អារម្មណ៍ថា៖ «ខ្ញុំសប្បាយចិត្តដែលសិប្បកម្មរបស់ខ្ញុំបានរួមចំណែកក្នុងការជួយសម្រាលបន្ទុកជីវភាពរបស់ប្រជាពលរដ្ឋក្នុងតំបន់ជាពិសេសអ្នកដែលមានជីវភាពខ្សត់ខ្សោយ ថែមទាំងបានជួយបរិស្ថានបានមួយកម្រិតទៀតផង»។
អំបោសធ្វើអំពីដបទឹកសុទ្ធធន់មិនថាការបោសដីភក់ ស្លឹកឈើ សំរាមសើម សំរាមស្ងួត លាមកសត្វ គ្រួសថ្ម ជាដើមហើយងាយលាងទឹកសម្អាតយកមកប្រើប្រាស់ឡើងវិញ។
វត្ថុធាតុដើមក្នុងការធ្វើអំបោសមិនមានអ្វីច្រើនលើសពីដបប្លាស្ទិកដងឫស្សី លួស និងសរសៃជ័រនោះទេ។
លោក គា បានរៀបរាប់ពីដំណើរការផលិតថា៖«ដើម្បីផលិតបានជាអំបោសដ៏រឹងមាំមួយបានយើងត្រូវការដងឫស្សី មួយ ម៉ែត្រ២តឹកយកមកបំពាក់ជើងក្អែកលួស២លីកន្លះជាមួយនឹងសរសៃជ័រ៥ខាំមករុំចុងអំបោសយកប្រវែងបួនតឹករួចឃ្លុំបេដោយដបទឹកសុទ្ធនៅជាប់នឹងក្បាលអំបោសដើម្បីឲ្យមានសោភ័ណភាពរួចក្រងសរសៃជ័រដបទឹកសុទ្ធដោយប្រើខ្សែតាន់ស្វិតដើម្បីឲ្យសរសៃអំបោសរឹងបន្តិច»។
ក្នុងមួយថ្ងៃៗសិប្បកម្មរបស់លោកអាចផលិតអំបោសបានពី២០០ទៅ៥០០ដើមជាមួយកម្លាំងកម្មករ ១៦នាក់។អំបោស១ដើមមានតម្លៃ១០,០០០ រៀលនិង១៥,០០០រៀល។
ម្ចាស់អាជីវកម្មវ័យ៤០ឆ្នាំរូបនេះបានបង្ហាញពីអារម្មណ៍សប្បាយរីករាយពេលមានក្រុមហ៊ុនបោសសម្អាតតាមដងផ្លូវទីសាធារណៈមួយបានកុម្ម៉ង់អំបោសពីសិប្បកម្មលោកយកទៅប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
លោករំពឹងថា បើមានក្រុមហ៊ុនដទៃផ្សេងទៀចាប់អារម្មណ៍កុម្ម៉ង់បន្ថែមនោះវារឹតតែល្អ ដោយសារសិប្បកម្មនេះគាំទ្រការកែច្នៃប្រើប្រាស់ឡើងវិញ ហើយផលិតផលត្រូវបានធ្វើដោយដៃសុទ្ធសាធ។
នាថ្ងៃអនាគត លោក គា ចង់ពង្រីកសិប្បកម្មនេះឱ្យកាន់តែធំថែមទៀតដើម្បីជួយដល់អ្នកខ្វះខាតឲ្យបានកាន់តែច្រើនក៏ដូចជារួមចំណែកកែច្នៃកាកសំណល់ដបប្លាស្ទិកជារបស់ប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមចូលទៅកាន់ហ្វេសប៊ុកផេក អំបោសប្រើមិនខូចឬសូមទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០១៧ ២២២ ០០០៕
ភ្នំពេញ:ខ្មែរយើងមានម្ហូបអាហារឆ្ងាញ់ៗជាច្រើនមុខហើយអាហារទាំងនោះបានវិវត្តខ្លួនទៅជាអាហារ វេចខ្ចប់ដើម្បីងាយស្រួលទុកបានយូរមិនពិបាកក្នុងការចម្អិន។
អាហារទាំងនោះមានដូចជាបុកត្រីឆ្អើរ បុនកន្ទុយហេស ប្រហុកអង្ក្រង កាពិឆាបាត់ដំបង ប្រហុកឦសានប្រហុកខ្ទិះសាច់ប្រឡាក់ និងអាហារជាច្រើនមុខទៀតដែលមានប្រជាប្រិយភាពខ្លាំងនៅក្នុងនិងក្រៅស្រុក។
ការនាំចេញអាហារប្រពៃណីទៅបរទេសអាចធ្វើទៅបានអាស្រ័យលើសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ និងការវេចខ្ចប់មានស្ដង់ដារពីបណ្ដាសិប្បកម្មនិងសហគ្រាសស្រុកក្រុមហ៊ុន ភីភីអេហ្វេ យាំុមី មេនូហ្វេកឆឺរីង ឯ.ក
ក្រុមហ៊ុនមួយនេះបានចាប់ផ្ដើមផលិតម្ហូបអាហារវេចខ្ចប់នៅពេលដែលប្រទេសកម្ពុជា ក៏ដូចជាពិភពលោកជួបវិបត្តិកូវីដ ១៩។
ខណៈពេលដែលមានការបិទខ្ទប់ការធ្វើដំណើរ ហើយហាងទំនិញនិងផ្សារក៏ផ្អាកដំណើរការនោះអាជីវកម្មមួយនេះបានប្រែក្លាយវិបត្តិទៅជាឱកាស។
ប្រជាជនមិនអាចចេញទៅខាងក្រៅដើម្បីទិញរបស់របរប្រើប្រាស់និងចំណីអាហារបាននោះទេ ដូច្នេះម្ចាស់អាជីវកម្មក៏បានពិភាក្សាជាមួយនឹងចុងភៅលៃលកយ៉ាងណាធ្វើម្ហូបវេចខ្ចប់ដឹកជញ្ជូនដល់គេហដ្ឋានអតិថិជនតែម្ដង។
អាហារទាំងនោះសុទ្ធសឹងជាមុខម្ហូបខ្មែរដូចជាប្រហុកអង្ក្រង បុកកន្ទុយហេស និងកាពិឆាបាត់ដំបងជាដើម ដោយផ្ដើមចេញពីការវេចខ្ចប់ងាយៗដាក់ក្នុងកំប៉ុងជ័រ។នេះបើយោងតាមការរំឭកប្រាប់ពីលោក ជា ចិត្រាប្រធានគ្រប់គ្រងទូទៅក្រុមហ៊ុន។
លោកបានឱ្យដឹងទៀតថា៖ «បន្ទាប់ពីមានការផ្ទុះការចាប់អារម្មណ៍និងគាំទ្រខ្លាំងយើងក៏ពិភាក្សាជាមួយអ្នករួមបណ្តាក់ទុនម្តងទៀតដើម្បីបង្កើតជាសហគ្រាសក្នុងគោលបំណងចង់ឲ្យក្មេងៗជំនាន់ក្រោយបានស្គាល់ក៏ដូចជាចង់រក្សាកេរដំណែលម្ហូបអាហារខ្មែរឲ្យទៅជាស្តង់ដារដូចជាផលិតផលផ្សេងៗដែលនាំចូលហើយក៏ដើម្បីប្រកួតប្រជែងជាមួយនឹងផលិតផលនាំចូលនិងធ្វើការនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសផងដែរ»។
គោលដៅនេះអាចសម្រេចបានដោយអាស្រ័យលើទីផ្សារគុណភាព តម្លៃ និងរសជាតិរបស់ផលិតផលផងដែរ។អាហារខ្មែរនីមួយៗត្រូវបានឆ្លងកាត់ដំណាក់កាលផលិតជាច្រើនមុននឹងឈានដល់ការវេចខ្ចប់ច្រកកំប៉ុង។
លោក ចិត្រា បន្ថែមទៀតថា៖ «ដើម្បីបុកត្រីឆ្អើរឲ្យបានឆ្ងាញ់យើងត្រូវមានគ្រឿងផ្សំដូចជាអំបិល ស្ករ បន្លែ ត្រីអណ្ដែងឆ្អើរ មើមរំដេង ។ល។មកលាងសម្អាតឲ្យស្អាតរួចយកបន្លែហាន់ឲ្យល្អិតៗ»។
រសជាតិឆ្ងាញ់ និងគុណភាពល្អក៏ពឹងផ្អែកលើការសម្រិតសម្រាំងសាច់ត្រីផងដែរ ដោយលោកបានបញ្ជាក់ថា៖ «យើងជ្រើសរើសយកត្រីអណ្ដែងសាច់លឿងលេខមួយយកមកធ្វើដើម្បីធានាបាននូវរសជាតិពិសេស។ត្រីអណ្ដែងអាំងដែលយើងយកមកបេះយកតែសាច់ទេ ឆ្អឹងនិងស្បែកមិនយកទេ»។
គ្រឿងផ្សំទាំងអស់គឺត្រូវយកទៅរម្លីងឲ្យឡើងឈ្ងុញទើបយកមកលាយបញ្ចូលគ្នាក្នុងម៉ាស៊ីនកិនឲ្យម៉ដ្តរួចច្រកកែវ ហើយយកទៅសម្លាប់មេរោគដើម្បីធានាបានអនាម័យល្អ។
ប្រធានគ្រប់គ្រងវ័យ៣០ឆ្នាំរូបនេះបានបញ្ជាក់ទៀតថាបុកត្រីឆ្អើរដែលជាម្ហូបពិសេសលក់ដាច់ជាងគេនោះ មានការវេចខ្ចប់ពីរប្រភេទគឺទម្ងន់មួយខាំកន្លះមានតម្លៃ១៥.០០០រៀល និងទម្ងន់បួនខាំមានតម្លៃ៣២.០០០រៀល។
បុកត្រីឆ្អើរ បុកកន្ទុយហេសប្រហុកអង្ក្រង និងឆាកាពិបាត់ដំបង ត្រូវបានអតិថិជនមានការគាំទ្រជាខ្លាំង មិនថាក្នុងស្រុកឬសហគមន៍ខ្មែរនៅប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង នូវែលសេឡង់ អូស្ត្រាលី កាណាដា និងសហរដ្ឋអាមេរិក។
ក្រុមហ៊ុនក៏គ្រោងនឹងបន្ថែមជម្រើសអាហារវេចខ្ចប់ដោយធ្វើអាម៉ុកនិងនំបញ្ចុកក្រៀមលក់ចែកចាយផងដែរ។
ក្រៅពីជាអាជីវកម្មផលិតនិងវេចខ្ចប់អាហារប្រពៃណីលក្ខណៈស្ដង់ដារ សហគ្រាសមួយនេះបានរួមចំណែកនៅក្នុងសង្គមជាច្រើនដូចជាការនាំយកគ្រឿងឧបភោគបរិភោគនិងសម្ភារៈសិក្សាទៅចែកជូនមណ្ឌលកុមារកំព្រានៃអង្គការនៅអង្គការមែកឈើកុមារអូទីសឹមនិងមណ្ឌលកុមារកំព្រាជាច្រើនកន្លែងទៀតផងដែរ។
ក្រុមហ៊ុន ភីភីអេហ្វេ យាំុមី មេនូហ្វេកឆឺរីង ឯ.កមានទីតាំងស្ថិតនៅផ្ទះលេខ៣០៥ផ្លូវ១០០៥ ភូមិបាយ៉ាបសង្កាត់ភ្នំពេញថ្មី ខណ្ឌសេនសុខ ភ្នំពេញ។
ព័ត៌មានបន្ថែមពី ផលិតនេះអាចស្វែងរកលើគេហទំព័រហ្វេសប៊ុកអ៊ីអ៊ែនអឹមយ៉ាំមីឬទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០១០/០១៧ ២៦៨ ៨៦៨៕
សេដ្ឋកិច្ចរបស់វៀតណាមមានសន្ទុះយ៉ាងខ្លាំងនៅឆ្នាំ២០២៤ ដោយមានការកើនឡើង GDPដល់ ៧,០៩% បើប្រៀបធៀបនឹងអត្រា ៥,០៥% នៅឆ្នាំ ២០២៣ ដែលធ្វើឱ្យ GDP សរុបកើនដល់ ៤៧៦,៣ ពាន់លានដុល្លារ។
ការកើនឡើងនេះជាលទ្ធផលនៃសន្ធុះការនាំចេញច្រើននិងលំហូរចូលការវិនិយោគពីបរទេសយ៉ាងខ្លាំងក្លា។
គួរបញ្ជាក់ថា នៅត្រីមាសទីបួន GDP របស់វៀតណាម បានកើនឡើងរហូតដល់៧,៥៥% ដែលកំណើនលឿនបំផុតមិនធ្លាប់មានក្នុងរយៈពេលជាងពីរឆ្នាំចុងក្រោយនេះ។ការិយាល័យស្ថិតិទូទៅ (GSO) បានបញ្ជាក់ថា វៀតណាម ជាមជ្ឈមណ្ឌលផលិតកម្មទទួលអត្ថប្រយោជន៍ពីការស្ទុះងើបឡើងវិញនៃតម្រូវការប្រើប្រាស់ជុំវិញពិភពលោក បើទោះបីជាប្រទេសនេះបានរងគ្រោះធម្មជាតិដូចជាមហន្តរាយព្យុះខ្លាំងក្លានៅអាស៊ីកាលពីឆ្នាំមុនក៏ដោយ។
ការនាំចេញនៅឆ្នាំ ២០២៤ បានកើនឡើងពី ១៤,៣% ដល់ ៤០៥,៥៣ ពាន់លានដុល្លារ បើប្រៀបធៀបនឹងឆ្នាំមុន ដោយក្នុងនោះមានការនាំចេញផលិតផលអេឡិចត្រូនិចទូរស័ព្ទស្មាតហ្វូន សម្លៀកបំពាក់ និងផលិតផលកសិកម្ម។ ការនាំចូលបានកើនឡើងពី ១៦,៧% ដល់ ៣៨០,៧៦ ពាន់លានដុល្លារ ដែលបណ្តាលឱ្យមានអតិរេកពាណិជ្ជកម្ម២៤,៧៧ពាន់លានដុល្លារ។ ទំហំលំហូរចូលការវិនិយោគបរទេសបានកើនឡើងពី ៩,៤% ដល់ ២៥,៣៥ ពាន់លានដុល្លារ។
លើសពីនេះទៅទៀត ដើម្បីទប់ស្កាត់ការខ្វះខាតអគ្គិសនីដែលបានកើតឡើងកាលពីឆ្នាំមុនរដ្ឋាភិបាលបានបង្កើនការនាំចូលថ្មធ្យូងថ្មពី ២៤,៨% ដល់ ៦៣,៨ លានតោនដែលបណ្តាលឱ្យការផលិតអគ្គិសនីកើនឡើង ៩,៦% ដល់ ២៩៣,៣ ពាន់លានគីឡូវ៉ាត់ម៉ោង។
តម្លៃសេវាកម្មសរុបនៅឆ្នាំ ២០២៤បានកើនឡើងជាមធ្យម ៣,៦៣% ខណៈដែលផលិតកម្មឧស្សាហកម្មបានកើនឡើង ៨,៤%។ សម្លឹងទៅអនាគតវៀតណាមបានកំណត់គោលដៅកំណើន GDP ផ្លូវការចន្លោះពី ៦,៥% ដល់ ៧,០% សម្រាប់ឆ្នាំ ២០២៥ ដោយនាយករដ្ឋមន្ត្រីផាម មិញឈិញ បានបង្ហាញពីបំណងជំរុញឱ្យកំណើនឡើងដល់ ៨,០%។ ការិយាល័យស្ថិតិទូទៅGSO បានសង្កត់ធ្ងន់លើសារសំខាន់នៃការតាមដានគោលនយោបាយរូបិយវត្ថុធ្វើឱ្យមានស្ថិរភាពអត្រាប្តូរប្រាក់ និងការតាមដានដៃគូពាណិជ្ជកម្មធំៗយ៉ាងកៀកបំផុតដើម្បីអនុវត្តគោលនយោបាយទាំងអស់ឱ្យទាន់ពេលវេលា៕
ប្រភព៖ Reuters
កំពង់ឆ្នាំងៈ ការងារស្មូនដីគឺជាអត្តសញ្ញាណរបស់ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង និងជាការងារមួយមានតាំងពីដូនតាមក ។មិនត្រឹមតែស្នងមរតកស្នាដៃដូនតាប៉ុណ្ណោះទេ សមាជិកគ្រួសារអ្នកស្រី ជុំស្រីពេជ្រ ក៏បានបញ្ជូលនូវ ក្បូរក្បាច់ខ្មែរដ៏ស្រស់ស្អាតលើផលិតផលស្មូនដីនិងធ្វើកុលាលភាជន៍ចេញពីវត្ថុធាតុដើមក្នុងស្រុក ទៀតផង។
ម្ចាស់សិប្បកម្មភ្នំក្រាំងដីមាស អ្នកស្រីជុំ ស្រីពេជ្រ បានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ថាអាជីវកម្មស្មូនដី នេះ មានតំណតាំងដូនតារបស់អ្នកស្រីមកម្ល៉េះដោយគ្រាន់តែពីមុនក្រុមគ្រួសារអ្នកស្រីផលិត និងលក់ដូរជាលក្ខណៈតូចតាចក្នុងភូមិស្រុកតែប៉ុណ្ណោះ ហើយផលិតផលទាំងនេះក៏ធ្វើឡើងតាមបែបប្រពៃណី ផងដែរ។
អ្នកស្រីបន្ថែមថាបច្ចុប្បន្ននេះសិប្បកម្មរបស់អ្នកស្រី នៅតែបន្តធ្វើផលិតផលស្មូនដីបែបប្រពៃណីនេះ ដដែល និងបានបន្ថែមនូវការច្នៃប្រឌិត បង្កើតផលិតផលថ្មីនិងបញ្ជូលទាំងការគូរក្បាច់ខ្មែរ លើផលិតផលស្មូនទាំងនោះផងដែរ។
«សព្វថ្ងៃយាយខ្ញុំអាយុ៩០ជាងនិង៨០ជាង នៅធ្វើឆ្នាំងធំៗដដែល ធ្វើពីដី គឺដីឥដ្ឋ ហើយនៅកន្លែងនេះយើងធ្វើអីដោយដៃផ្ទាល់ អត់មានម៉ាស៊ីនអីជួយទេ បន្ថែមពីនេះយើងក៏មានគូរឆ្លាក់ក្បាច់ គឺក្បាច់ខ្មែរ ទាំងអស់លើផលិតផល អ៊ីចឹងយើងមានផលិតផលច្រើនណាស់សុទ្ធតែស្អាតៗ យើងមានទាំងស្មូនដី និងកុលាលភាជន៍។ នេះបើតាមអ្នកស្រីស្រីពេជ្រ
ម្ចាស់សិប្បកម្មរូបនេះរំឭកពីដើមហេតុដែលនាំឱ្យក្រុមគ្រួសារអ្នកស្រី យកក្បាច់ខ្មែរទៅរំលេចលើផលិតផលស្មូនដីបែបនេះថា៖ «កាលពី១០ឆ្នាំមុនមានអង្គការជប៉ុនមួយចុះមកទីនេះ គេចុះមកយក តែ១០នាក់ទេឱ្យទៅរៀនជំនាញនៅជប៉ុន ពេលនោះគេចុះមកហ្នឹង គេឃើញបងស្រីខ្ញុំ មានជំនាញស្វាហាប់នឹងការងារ គេឱ្យគាត់ទៅជប៉ុនរយៈពេល៣ខែគឺទៅរៀនឆ្លាក់ក្បាច់ខ្មែរ ក្បាច់អីផ្សេងៗចំណុចហ្នឹងហើយទើបជាចំណុចដែលយើងចេះគូរក្បាច់ និងយកប្រើដល់សព្វថ្ងៃ»។
ក្រោយពីបានសិក្សាចេះចាំស្ទាត់នូវការគូរក្បាច់រួចមកបងស្រីរបស់អ្នកស្រីស្រីពេជ្រ ក៏ត្រឡប់មក ប្រទេសកម្ពុជាវិញ បន្ទាប់មកបងប្រុសរបស់ស្រីពេជ្រ ក៏ត្រូវបានខាងអង្គការជប៉ុន ជ្រើសរើសឱ្យទៅសិក្សាផ្នែកកុលាលភាជន៍នៅប្រទេសជប៉ុនវិញម្តងដែលផ្តោតទៅលើការលាយផ្សំនូវសារធាតុផ្សេងៗដើម្បីបង្កើតបានជាល្បាយលាបលើផលិតផលស្មូន។
អ្នកស្រី ស្រីពេជ្រ រៀបរាប់ថា៖ «បងប្រុសទៅរៀនខាងពិសោធន៍ដី និងសេរ៉ាមិច (កុលាលភាជន៍)គាត់ទៅរៀនរបៀបលាយ គ្រឿងសេរ៉ាមិច របៀបទឹកថ្នាំរលោងៗហើយទឹកថ្នាំនេះមិនមែននាំចូលទេ គឺផលិតនៅក្នុងស្រុក ដូចជាសំបកលាសថ្មបាយក្រៀម ថ្មផ្សេងៗ និងមានសារធាតុច្រើនទៀត ដែលសុទ្ធតែជាវត្ថុធាតុដើមក្នុងស្រុក»។
ចំពោះការសិក្សាផ្នែកពិសោធន៍ដី ឬបំបែកដីស្រី្តវ័យ៣៦ឆ្នាំខាងលើនិយាយថា មុនពេលមិនទាន់ មកវត្តមានអង្គការជប៉ុនអ្នកស្មូនដីនៅខេត្តកំពង់ឆ្នាំង ប្រើប្រាស់ដីតែមួយប្រភេទប៉ុណ្ណោះសម្រាប់ស្មូន គឺប្រភេទដីឥដ្ឋ ប៉ុន្តែបច្ចុប្បន្នពួកគាត់អាចបំបែកដីបានចំនួន ៣ប្រភេទ រួមមាន ប្រភេទដីក្រហម ដីស និងដីឥដ្ឋដោយប្រើប្រាស់ទៅតាមបច្ចេកទេសក្នុងការស្មូន។
សិប្បកម្មភ្នំក្រាំងដីមាសមានផលិតផលស្មូនដីជាច្រើនដូចជា ឆ្នាំងដី ពាង ផើង ជើងក្រាន ខ្ទិះ ឆ្នាំងស៊ុបឆ្នាំងសម្ល ឆ្នាំងដុតមាន់ ឈុតស្មូនដីសម្រាប់ក្មេងៗ ផ្តិល ជើងពាន ប្រទីបនិងផលិតផលជាច្រើនទៀត។
ផលិតផលរបស់អ្នកខេត្តកំពង់ឆ្នាំងនេះទទួលបានការគាំទ្រច្រើនពីប្រជាពលរដ្ឋក្នុងតំបន់ និងម្ចាស់អាជីវកម្មតាមបណ្តារាជធានី-ខេត្ត ដ្បិតផលិតផលទាំងនេះ អ្នកជាវយកទៅប្រើប្រាស់ផងនិងតាំងលម្អ តាមហាង និងគេហដ្ឋានផងដែរ។
អ្នកស្រី ជុំ ស្រីពេជ្រ ពន្យល់បែបនេះថា៖ «ទឹកដៃយើងធ្វើស្អាត មើលទៅរស់រវើក ហើយបើនិយាយ ពីរូបរាងគឺយើងប្រើក្បាច់ខ្មែរយើងទាំងអស់ ហើយបើភ្ញៀវគាត់មានគម្រូឱ្យយើងខាងខ្ញុំក៏ធ្វើជូនគាត់ បានទាំងអស់ដូចគ្នា ហើយពេលនេះភ្ញៀវយើងកុម្ម៉ង់ច្រើនៗជាឈុតតែម្តង កុម្ម៉ង់៥០០ ទៅ១០០០អីទៅតាមផលិតផលនីមួយៗ ហើយយើងក៏មានការអាប់ដេត (Update) ថ្មីៗរហូត»។
ទាក់ទិននឹងភាពល្បីល្បាញក្នុងការធ្វើនូវផលិតផលស្មូនដីនេះម្ចាស់អាជីវកម្មសម្បុរស្រអែមខាងលើ បានរំឭកថា ប្រព័ន្ធបណ្តាញសង្គមគឺជាផ្នែកមួយក្នុងការផ្សព្វផ្សាយអាជីវកម្មរបស់អ្នកស្រី ឱ្យមានទទួលបានការគាំទ្រខ្លាំង ដ្បិតប្រជាពលរដ្ឋក្នុងខេត្តកំពង់ឆ្នាំងប្រកបមុខរបរស្មូនដីនេះជាច្រើន។
«ចប់កូវីដផ្ទុះខ្លាំងម៉ងនៅក្នុងឆ្នាំ ២០២២ ពេលនោះផ្ទុះការធ្វើឆ្នាំងដី ទឹកសម្លនំបញ្ចុក ដោយសារតែពេលហ្នឹង បងប្អូនយើងទិញតែឆ្នាំងដីតាមរឺម៉ក់ រទេះដែលគេធ្វើដូចបាត្រលោក គម្របវារាងប៉ិតៗ ពេលអ៊ីចឹងខ្ញុំនឹកច្នៃវាខ្ញុំប្រាប់បងស្រីថា ធ្វើបែបនេះមានចំណុះ២លីត្រសម្រាប់នំបញ្ចុក១គីឡូកន្លះ រហូតដល់១០គីឡូ ពេលនោះយើងចាក់ក្បាច់ទៀតក្បាច់ដំបូងមានតែត្របកឈូកទេ អត់ទាន់មានក្បាច់ផ្សេងៗទេហើយខ្ញុំក៏ចាប់ផ្តើមប៉ុស្តិ៍ ពេលនោះក៏ផ្ទុះខ្លាំងម៉ោង ផ្អើលពេញភូមិពេញស្រុកអ៊ីចឹងទៅ ហើយគេចាប់ផ្តើមស្គាល់ខ្ញុំក៏ចាប់ផ្តើមច្នៃអីថ្មីៗថែមទៀត»។ នេះបើតាមអ្នកស្រី ស្រីពេជ្រ
សម្រាប់ដំណើរការនៃការធ្វើផលិតផលស្មូនដីនេះម្ចាស់សិប្បកម្មភ្នំក្រាំងដីមាស រៀបរាប់ថា ជំហ៊ានដំបូងត្រូវយកដីពីតំបន់ក្បែរភ្នំក្រាំងដីមាស និងយកដីមកហាលឱ្យស្ងួតរួចយកកិនក្នុងម៉ាស៊ីន និងមកលាយជាមួយលាយវត្ថុធាតុផ្សេងៗដើម្បីបង្កើតបានជាល្បាយដី សម្រាប់យកទៅស្មូនជាឆ្នាំង ឬផលិតផលផ្សេង។
ចំណែកការធ្វើកុលាលភាជន៍ ឬសេរ៉ាមិចមានភាពពិបាក និងប្រើពេលយូរ ពោលក្រោយពីស្មូនដី ជារូបរាងនៃផលិតផលណាមួយហើយត្រូវឆ្លាក់ក្បាច់នៅលើនោះ និងត្រូវយកទៅជ្រលក់ជាមួយ ល្បាយសេរ៉ាមិចបន្ទាប់មកត្រូវដុត និងដាក់ចូលឡ ដែលមានកម្ពៅខ្ពស់ ដោយត្រូវរក្សាគម្លាតនិងពិនិត្យយ៉ាងដិតដល់។
សិប្បកម្មភ្នំក្រាំងដីមាសមានទីតាំងស្ថិតនៅក្នុងភូមិអណ្តូងឫស្សី ឃុំស្រែថ្មី ស្រុករលាប្អៀរខេត្តកំពង់ឆ្នាំង៕
ខេត្ដព្រះសីហនុ៖ ក្នុងរយៈពេល ១១ ខែកន្លងមកនេះ ក្រុមការងារជំរុញការវិនិយោគក្នុងខេត្តព្រះសីហនុបានសម្រេចជាគោលការណ៍ផ្ដល់ការលើកទឹកចិត្ត ការអនុគ្រោះ ការសម្រួលនីតិវិធី និងការសម្របសម្រួលដោះស្រាយវិវាទចំនួន២១៣ គម្រោង ដែលមានទុនវិនិយោគ ៦០២៦ លានដុល្លាអាមេរិក ដែលត្រូវបានរំពឹងថានឹងបង្កើតការងារដល់កម្មករនិយោជិតប្រមាណ ៣៩៥៧៨ កន្លែង។
ទិន្នន័យនេះត្រូវបានលើកឡើងដោយ លោក ហ៊ាន សាហ៊ីប ទីប្រឹក្សាសម្តេចធិបតីនាយករដ្ឋមន្ត្រី និងជាប្រធានក្រុមការងារជំរុញការវិនិយោគក្នុងខេត្តព្រះសីហនុដែលបានដឹកនាំកិច្ចប្រជុំបូកសរុប និងវាយតម្លៃការអនុវត្ត «កម្មវិធីពិសេសជំរុញការវិនិយោគក្នុងខេត្តព្រះសីហនុឆ្នាំ២០២៤» កាលពីរសៀលថ្ងៃទី ១៦ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៤ នៅរមណីយដ្ឋានម៉ាហ្វីយ៉ា (Mafiya’s Resort) ក្រុងកោះរ៉ុងខេត្តព្រះសីហនុ។
គម្រោងទាំងអស់រួមមាន៖
· គម្រោងពាក់ព័ន្ធនឹងអគារកំពុងជាប់គាំង ចំនួន ១០៣គម្រោង ស្មើនឹង ៤៨% មានទុនវិនិយោគសរុប ២៥១០ លានដុល្លារអាម៉េរិកដែលប៉ាន់ស្មានអាចបង្កើតការងារចំនួន ៤ ៥៥៨ កន្លែង
· គម្រោងពុំពាក់ព័ន្ធនឹងអគារជាប់គាំង ចំនួន ៨៦ គម្រោងស្មើនឹង ៤០% មានទុនវិនិយោគសរុប ២ ៦៩៩ លានដុល្លារអាម៉េរិកដែលប៉ាន់ស្មានអាចបង្កើតការងារចំនួន ៣០ ២៣១ កន្លែង
· ការពង្រីកគម្រោង ចំនួន ១៧ គម្រោង ស្មើនឹង ៨% មានទុនវិនិយោគសរុប ៧៦៨ លានដុល្លារអាម៉េរិក ដែលប៉ាន់ស្មានអាចបង្កើតការងារចំនួន ៤ ៧៤៨ កន្លែង
· គម្រោងវិនិយោគ/ធុរកិច្ចដែលមានស្រាប់ ចំនួន ៧ គម្រោងស្មើនឹង ៣% មានទុនវិនិយោគសរុប ៣០ លានដុល្លារអាម៉េរិកដែលប៉ាន់ស្មានអាចបង្កើតការងារចំនួន ៤១ កន្លែង។
សូមគូសបញ្ជាក់ថា គម្រោងទាំងអស់ខាងលើគ្របដណ្ដប់លើវិស័យសំខាន់ៗ រួមមាន អចលនទ្រព្យ (អគារពហុមុខងារ និងគម្រោងអភិវឌ្ឍលំនៅឋាន) មាន ៨៦ គម្រោង ស្មើនឹង ៤០% ដែលមានទុនវិនិយោគ ២ ១៥៥លានដុល្លារអាម៉េរិក, ទេសចរណ៍ មាន ៦០ គម្រោង ស្មើនឹង ២៨% ដែលមានទុនវិនិយោគ ២ ១៨១ លានដុល្លារអាម៉េរិក, ឧស្សាហកម្មមាន ៣៥ គម្រោង ស្មើនឹង ១៦% ដែលមានទុនវិនិយោគ ១ ១៩០ លានដុល្លារអាម៉េរិក,និង វិស័យផ្សេងទៀត មាន ៣២ គម្រោង ដែលមានទុនវិនិយោគ ២៣៧លានដុល្លារអាមេរិក។
យោងតាមប្រសាសន៍លោក ម៉ាង ស៊ីណេត អភិបាលនៃគណៈអភិបាលខេត្តខេត្តព្រះសីហនុ ខេត្តឆ្នេរសមុទ្រមួយនេះមានផ្ទៃដីសរុប ២.៦៥៨,៩០គីទ្បូម៉ែត្រក្រទ្បានិងមានប្រជាជនប្រមាណ ៣១០.០០០នាក់ និងមានកោះតូច-ធំចំនួន៣២ថ្មដុះចំនួន១ និងថ្មប៉ប្រះទឹកចំនួន៥ ឆ្នេរសមុទ្រប្រវែង១៧៥,៨១គីទ្បូម៉ែត្រទឹកសមុទ្រខៀវស្រងាត់ ឧទ្យានជាតិសមុទ្ររាម ឧទ្យានសមុទ្រកោះរ៉ុង កោះរ៉ុង សន្លឹមស្មៅសមុទ្រ ផ្កាថ្ម ព្រែក ព្រៃកោងកាង វាលទំនាប ខ្ពង់រាប ជម្រាលភ្នំ ទឹកជ្រោះគម្របព្រៃឈើធម្មជាតិ និងជីវៈចម្រុះគ្រប់ប្រភេទ ដែលភ្ញៀវទេសចរអាចមកសម្រាកកម្សាន្តនិងរីករាយជាមួយនឹងធម្មជាតិ ទាំងអស់នេះ។
លោកបានឱ្យដឹងផងដែរថា៖ «ក្នុងឆ្នាំ២០២៣ខេត្តព្រះសីហនុទទួលបាន ផលិតផលសរុបចំនួន ១.៦១៦,៧លានដុល្លារអាមេរិក ចំណូលជាមធ្យមសម្រាប់មនុស្សម្នាក់(GDP) ចំនួន៤.៦០២ដុល្លារអាមេរិក មានអត្រាកំណើនសេដ្ឋកិច្ច ៦% ដោយបានកាត់បន្ថយអត្រាភាពក្រីក្រធ្លាក់ចុះមកនៅត្រឹម១,២២% នៅឆ្នាំ២០២៣៕