
តាកែវ:ដោយសារតែតម្លៃថ្លៃនិងលំហូរចូលនៃផលិតផលសូត្ររោងចក្រធូរថ្លៃពីប្រទេសជិតខាងសូត្រខ្មែរប្រណីតដែលត្បាញដោយដៃយ៉ាងផ្ចិតផ្ចង់ ប្រឈមការពិបាកឈរជើងលើទីផ្សារជាហេតុនាំឱ្យមានការបាត់បង់អ្នកតម្បាញប្រពៃណីដែលពុំអាចប្រើចិញ្ចឹមជីវិតដោយកីតម្បាញចិញ្ចឹមជីវិតនិងឈានដល់ការធ្វើចំណាកស្រុក។
មូលហេតុនេះហើយដែលនាំឱ្យអ្នកស្រី ឃុយចាន់ស៊ូ បានសម្រេចចិត្តប្រមែប្រមូលអ្នកសិប្បករតម្បាញនៅខេត្តតាកែវមករួមគ្នាផលិតសូត្រប្រពៃណីដើម្បីលើកស្ទួយទំនៀមទម្លាប់ផលិតវាយនភ័ណ្ឌមរតកដូនតា នៅលើទីផ្សារពោរពេញដោយការប្រកួតប្រជែង។
ស្ថាបនិកសិប្បកម្មស៊ូកប្បាស អ្នកស្រី ចាន់ស៊ូបានរៀបរាប់ឱ្យសារព័ត៌មានSR Newsដឹងថា៖ «ដោយខ្ញុំសង្កេតឃើញថាពីមួយថ្ងៃទៅមួយថ្ងៃតម្បាញមានការថយចុះជាលំដាប់ហើយគុណភាពក៏មិនល្អដូចពីមុនដែរ»។
អ្នកស្រីបានបន្តទៀតថា៖«ក្នុងនាមខ្ញុំជាកូនអ្នកតម្បាញម្នាក់ដែលបានសិក្សាបញ្ចប់ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រម្នាក់តើខ្ញុំត្រូវមានគំនិតអ្វីមួយ ដើម្បីជួយអ្នកភូមិស្រុករបស់ខ្ញុំអ៊ីចឹងទើបខ្ញុំខិតខំរៀនសូត្រនិងបានរៀបចំយុទ្ធសាស្ត្រទីផ្សារតើត្រូវធ្វើម៉េចដើម្បីស្តារទីផ្សារតម្បាញសូត្រឡើងវិញ»។
ទើបនៅក្នុងឆ្នាំ២០២១អ្នកស្រី ចាន់ស៊ូ បានចាប់ផ្ដើមបោះបង់ការងារទាំងអស់មកផ្ដោតតែលើសិប្បកម្មស៊ូកប្បាសដើម្បីធានាថាការដំណើរការបានរលូន តាមរយៈបទពិសោធន៍ជាកូនចៅអ្នកតម្បាញនិងចំណេះដឹងផ្នែកទីផ្សារពីថ្នាក់ឧត្តមសិក្សា។
អ្នកស្រី ចាន់ស៊ូ បានរៀបរាប់បន្តទៀតថា៖«ខ្ញុំបានប្រមែប្រមូលកៀរគរអ្នកស្រុកភូមិរបស់ខ្ញុំមកវិញ ដើម្បីឲ្យតម្បាញសូត្រមានពន្លឺឡើងវិញដើម្បីលើកកម្ពស់ឲ្យស្ត្រីមេផ្ទះមានការងារធ្វើអាចរកប្រាក់ចំណូលបានកុំឲ្យពួកគាត់ធ្វើការចំណាកស្រុកបន្តទៀត»។
សព្វថ្ងៃ ស៊ូកប្បាសមានបុគ្គលិក២នាក់ ដែលសុទ្ធសឹងតែជាស្រ្តីមេផ្ទះមកបំពេញការងារជាអ្នកតម្បាញយ៉ាងស្ទាត់ជំនាញ ដើម្បីយកស្នាដៃដ៏ល្អឯកមួយនេះមកផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារជាតិនិងអន្តរជាតិក្នុងទម្រង់ជាផលិតផលផ្សេងៗគ្នា។
ស្ត្រីវ័យ៣៣ឆ្នាំរូបនេះបានបន្ថែមទៀតថា៖«កន្សែងសូត្រដែលខ្ញុំត្បាញរាល់ថ្ងៃមាន២ប្រភេទ គឺកន្សែង សូត្រលាតនិងកន្សែងសូត្រ គោម(ហូល) តែក្រៅពីកន្សែងសូត្រខ្ញុំក៏មានផលិតជាកន្សែងអំបោះ ក្រណាត់ ផាហ៊ុមហើយក៏មានច្នៃក្រមាខ្មែរដេរធ្វើជាប្រដាប់ចងសក់សម្រាប់ យុវវ័យដែលកំពុងពេញ និយមផងដែរ»។
កន្សែងសូត្រខ្នាតតូចមានទំហំទទឹង៥តឹកនិងបណ្តោយ១,៨ ម៉ែត្រ មានតម្លៃ៣៥ដុល្លារ និងខ្នាតធំដែលមានទទឹង១,២ម៉ែត្រ តម្លៃ៤៥ដុល្លារ។កន្សែងសូត្រនេះទទួលបានការគាំទ្រពីភ្ងៀវជាតិនិងអន្តរជាតិ។
ដើម្បីប្រើប្រាស់ផលិតផលសូត្រឲ្យបានយូរអ្នកស្រីបានណែនាំមិនឱ្យយកកន្សែងសូត្រទៅបោកគក់ក្នុងទឹកធម្មតាបានទេ ដោយសារសាច់អំបោះសូត្រអាចខូចទ្រង់ទ្រាយពេលត្រូវទឹកសើម។
ទោះជាសិប្បកម្មស៊ូកប្បាសត្រូវប្រឈមនឹងទីផ្សារដែលសម្បូរផលិតផលសូត្រនាំចូលក៏ពិតមែនតែអ្នកស្រី ចាន់ស៊ូ នៅតែបន្តលើកស្ទួយអត្តសញ្ញាណសូត្រខ្មែរឱ្យបរទេសស្គាល់កាន់តែច្រើន។
ក្រៅពីប្ដេជ្ញាថានឹងជួយអភិរក្សតម្បាញខ្មែរឲ្យមានឈ្មោះបោះសម្លេងកាន់តែខ្លាំង សិប្បករជាកូនអ្នកតម្បាញនៅស្រុកព្រៃកប្បាសរូបនេះបានសង្កត់ធ្ងន់ថា៖«ពិសេសបង្កើតវត្ថុធាតុដើមដោយខ្លួនឯង ដូចជាអំបោះកប្បាសនិងល័ក្ដខ្មែរនិងចងក្រងសៀវភៅតម្បាញស្រុកខ្មែរមួយដែលនិយាយពីតម្បាញតាំងពីបុរាណកាលរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន»។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមទំនាក់ទំនងហ្វេសប៊ុកផេកស៊ូកប្បាស SouKabasCambodia ឬតាមទូរសព្ទលេខ០៧៧ ៣៦០ ១៤៤៕
តាខ្មៅ: ក្រោយពីដំណើរការចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១៩ ឥដ្ឋអេកូរាប់សិបដុំច្នៃពីសំរាមប្លាស្ទិក ទទួលបានការគាំទ្រច្រើនពីអតិថិជនហើយម្ចាស់សិប្បកម្មក៏បានអះអាងដែរថា ផលិតផលគ្រឿងវិស័យសំណង់នេះមិនត្រឹមតែជួយបរិស្ថានទេថែមទាំងមានគុណភាពអាយុកាលយូរអង្វែងក្នុងវិស័យសំណង់។
លោក សុខ ធី ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុន Eco-Bricksបានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ថា៖ «ឥដ្ឋរបស់យើងអាចមានអាយុកាលជាង១០០ ឆ្នាំនិងមានកម្លាំងខ្លាំងជាងឥដ្ឋដីឥដ្ឋក្រហមស្តង់ដារពី ៥ទៅ ៦ដង»។
ទំរាំតែមានថ្ងៃនេះ ក្រុមហ៊ុនផលិតឥដ្ឋអេកូបានឆ្លងកាត់ឧបសគ្គជាច្រើនទាំងការខ្វះខាតដើមទុននិងវត្ថុធាតុដើម។
កាលណោះ លោក ធី មិនមានសូម្បីតែម៉ាស៊ីនសម្រាប់កិនប្លាស្ទិក។លោកត្រូវប្រើកន្ត្រៃ និងកាំបិត ដើម្បីកាត់ប្លាស្ទិក ជាបំណែកតូចៗ។
តាមរយៈការសិក្សាពីអ៊ីនធើណិតគួបផ្សំនឹងបទពិសោធន៍ពីប្រទេសថៃ ម៉ាឡេស៊ី ហ្វីលីពីន ចិន និងឥណ្ឌាលោកបានចាប់ផ្តើមប្រតិបត្តិការដំបូងនៅឆ្នាំ២០១៩។
រោងចក្រកែច្នៃសំរាមប្លាស្ទិកនេះក៏បានបំផុសគំនិតឲ្យប្រជាជនខ្មែរយល់ដឹងពីការកែច្នៃសំរាមទៅជាឥដ្ឋនិងបានធ្វើឲ្យពួកគេបានប្លាស់ប្តូរផ្នត់គំនិតពីការបោះចោលសំរាមឬដុតប្លាស្ទិក។
លោក សុខ ធី បានឱ្យដឹងថា៖ «ប្លាស្ទិកទម្ងន់២ គីឡូក្រាមអាចផលិតឥដ្ឋអេកូបានមួយដុំហើយឥដ្ឋមួយដុំមានតម្លៃ១០០០រៀលហើយអតិថិជនក៏អាចធ្វើការជ្រើសរើសប្រភេទឥដ្ឋអេកូ ទៅតាមការចង់បានផងដែរដោយមាន៣ ប្រភេទគឺ ឥដ្ឋឡាំតូ ឥដ្ឋសម្បកឈើ និងឥដ្ឋធម្មតា»។
សូម្បីតែដំណើរការផលិតឥដ្ឋអេកូ ក៏លោក ធី បានព្យាយាមបញ្ចៀសផលប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថានផងដែរ។
លោកបានឱ្យដឹងទៀតថា៖ «យើងសម្ងួតឥដ្ឋដោយមិនប្រើឈើដុតសម្ងួតនោះទេដោយសង្វាក់ផលិតកម្មរបស់យើងធ្វើតាមបច្ចេកទេសដោយគ្រាន់តែស្រោចទឹកប៉ុណ្ណោះ។នេះក៏ជួយទប់ស្កាត់ការកាប់បំផ្លាញព្រៃឈើនិងកាត់បន្ថយតម្លៃថ្លៃដើមផងដែរ»។
សព្វថ្ងៃនេះ ក្រុមហ៊ុន Eco-Bricksបានឈ្នះពានរង្វាន់ចំនួន៤សម្រាប់សហគ្រិនឆ្នើមប្រចាំឆ្នាំនិងបានលក់គម្រូអាជីវកម្មជាហ្វ្រេនឆាយទៅចំនួន១០ក្រុមហ៊ុនផ្សេងទៀដោយបង្រៀនបច្ចេកទេសផលិតដល់ក្រុមហ៊ុនទាំងនោះក្នុងការផលិតឥដ្ឋអេកូមានគុណភាពដូចគ្នានឹងក្រុមហ៊ុនមេ។
សិប្បកម្មផលិតឥដ្ឋអេកូមានទីតាំងស្ថិតនៅភូមិព្រែកហូរលិចសង្កាត់ព្រែកហូរ ក្រុងតាខ្មៅ ខេត្តកណ្តាល។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមចូលទៅកាន់ហ្វេសប៊ុកផេក ឥដ្ឋអេកូ Eco-Bricksឬសូមទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០៨៥ ២២៤ ៤៦៦៕
ភ្នំពេញ : ស្ថិតនៅសិប្បកម្មមួយកន្លែងនៃសង្កាត់ចោមចៅដបប្លាស្ទិកជាង៤០០តោននៅក្នុងស្ដុកកំពុងរង់ចាំកម្មករដែលកំពុងតែញាប់ដៃញាប់ជើងហូតជាសរសៃៗដើម្បីកែច្នៃជាអំបោសប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
ភាពមមាញឹកនៃចង្វាក់ផលិតកម្មនេះត្រូវបានត្រួតពិនិត្យដោយលោកលោក ហាស់ គា ដែលកំពុងឈរក្នុងរោងសិប្បកម្មផលិតអំបោសខណៈកម្មករជាច្រើនពាក់ស្រោមដៃការពារការមុតកំពុងអង្គុយហូតសរសៃជ័រចេញពីដបប្លាស្ទិក។
លោក គា ដែលជាម្ចាស់សិប្បកម្ម បានធ្វើឱ្យគំនិតផលិតអំបោសពីដបប្លាស្ទិកក្លាយជាអាជីវកម្មពិតៗតាមរយៈការមើលវីដេអូលើយូធូបគួបផ្សំនឹងការខិតខំស្រាវជ្រាវបន្ថែម។
លោកបានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ថា៖ «ដំបូងខ្ញុំគ្រាន់តែមើលយូធូបឃើញវីដេអូបរទេសបង្ហាញពីការផលិតអំបោសពីដបទឹកសុទ្ធ ពេលនោះខ្ញុំគិតថានៅស្រុកយើងសម្បូរដបទឹកសុទ្ធ ហើយមានតម្លៃ ថោកទៀតផងខ្ញុំក៏បានស្រាវជ្រាវលំអិតបន្ថែមពីដំណើរការផលិត»។
នៅក្នុងដើមឆ្នាំ២០២៣ សិប្បកម្មកែច្នៃប្លាស្ទិកក្នុងភូមិព្រៃទា ២ សង្កាត់ចោមចៅ ៣ ខណ្ឌពោធិសែនជ័យ រាជធានីភ្នំពេញត្រូវបានបង្កើតនិងបានផ្ដល់ការងារដល់អ្នករស់នៅជុំវិញនោះប្រមាណជាជិត៣០នាក់។
កម្មករទាំងនោះសុទ្ធសឹងតែជាស្ត្រីវ័យចំណាស់ៗនិងមានជីវភាពខ្សត់ខ្សោយ ដោយពួកគាត់ជាអ្នកកែច្នៃអំបោសពីដបប្លាស្ទិក ដែលកំពុងមានគាំទ្រផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារ។
លោក គាដែលជាម្ចាស់សិប្បកម្មកែច្នៃអំបោសប្លាស្ទិកបានសម្ដែងចំណាប់អារម្មណ៍ថា៖ «ខ្ញុំសប្បាយចិត្តដែលសិប្បកម្មរបស់ខ្ញុំបានរួមចំណែកក្នុងការជួយសម្រាលបន្ទុកជីវភាពរបស់ប្រជាពលរដ្ឋក្នុងតំបន់ជាពិសេសអ្នកដែលមានជីវភាពខ្សត់ខ្សោយ ថែមទាំងបានជួយបរិស្ថានបានមួយកម្រិតទៀតផង»។
អំបោសធ្វើអំពីដបទឹកសុទ្ធធន់មិនថាការបោសដីភក់ ស្លឹកឈើ សំរាមសើម សំរាមស្ងួត លាមកសត្វ គ្រួសថ្ម ជាដើមហើយងាយលាងទឹកសម្អាតយកមកប្រើប្រាស់ឡើងវិញ។
វត្ថុធាតុដើមក្នុងការធ្វើអំបោសមិនមានអ្វីច្រើនលើសពីដបប្លាស្ទិកដងឫស្សី លួស និងសរសៃជ័រនោះទេ។
លោក គា បានរៀបរាប់ពីដំណើរការផលិតថា៖«ដើម្បីផលិតបានជាអំបោសដ៏រឹងមាំមួយបានយើងត្រូវការដងឫស្សី មួយ ម៉ែត្រ២តឹកយកមកបំពាក់ជើងក្អែកលួស២លីកន្លះជាមួយនឹងសរសៃជ័រ៥ខាំមករុំចុងអំបោសយកប្រវែងបួនតឹករួចឃ្លុំបេដោយដបទឹកសុទ្ធនៅជាប់នឹងក្បាលអំបោសដើម្បីឲ្យមានសោភ័ណភាពរួចក្រងសរសៃជ័រដបទឹកសុទ្ធដោយប្រើខ្សែតាន់ស្វិតដើម្បីឲ្យសរសៃអំបោសរឹងបន្តិច»។
ក្នុងមួយថ្ងៃៗសិប្បកម្មរបស់លោកអាចផលិតអំបោសបានពី២០០ទៅ៥០០ដើមជាមួយកម្លាំងកម្មករ ១៦នាក់។អំបោស១ដើមមានតម្លៃ១០,០០០ រៀលនិង១៥,០០០រៀល។
ម្ចាស់អាជីវកម្មវ័យ៤០ឆ្នាំរូបនេះបានបង្ហាញពីអារម្មណ៍សប្បាយរីករាយពេលមានក្រុមហ៊ុនបោសសម្អាតតាមដងផ្លូវទីសាធារណៈមួយបានកុម្ម៉ង់អំបោសពីសិប្បកម្មលោកយកទៅប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
លោករំពឹងថា បើមានក្រុមហ៊ុនដទៃផ្សេងទៀចាប់អារម្មណ៍កុម្ម៉ង់បន្ថែមនោះវារឹតតែល្អ ដោយសារសិប្បកម្មនេះគាំទ្រការកែច្នៃប្រើប្រាស់ឡើងវិញ ហើយផលិតផលត្រូវបានធ្វើដោយដៃសុទ្ធសាធ។
នាថ្ងៃអនាគត លោក គា ចង់ពង្រីកសិប្បកម្មនេះឱ្យកាន់តែធំថែមទៀតដើម្បីជួយដល់អ្នកខ្វះខាតឲ្យបានកាន់តែច្រើនក៏ដូចជារួមចំណែកកែច្នៃកាកសំណល់ដបប្លាស្ទិកជារបស់ប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមចូលទៅកាន់ហ្វេសប៊ុកផេក អំបោសប្រើមិនខូចឬសូមទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០១៧ ២២២ ០០០៕
ពោធិ៍សាត់៖ កសិដ្ឋានដំណាំចំការខ្ញីអូរសោម គឺជាកសិដ្ឋាដ៏ធំមួយដែលដាំដុះដំណាំខ្ញី ទៅតាមលក្ខណៈ បច្ចេកទេស ដោយក្នុង ១ហិកតាអាចដាំបានចំនួនជាង ៧ម៉ឺនគុម្ព និងអាចប្រមូលផលបានចន្លោះពី ៧៥តោនទៅ១២០តោន ហើយគ្រោងនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារអាមេរិក។
លោក ហ៊ុល សុធាម្ចាស់កសិដ្ឋានដំណាំចំការខ្ញីអូររសោមបានប្រាប់ SR News ឱ្យដឹងថា៖ «ដំណាក់កាលដំបូងនេះខ្ញុំបានដាំខ្ញីលើផ្ទៃដី១៣ហិកតាសម្រាប់ធ្វើជាពូជ បើថែទាំបានល្អត្រឹម៦ខែ ទៅ៨ខែអាចប្រមូលផលបានហើយ ដោយក្នុង១ហិកតា យើងអាចដាំបានចំនួន ៧ម៉ឺន ៥ពាន់គុម្ព និងចាយទុនអស់ ២ម៉ឺន ៨ពាន់ដុល្លារនិងទទួលបានទិន្នផលក្នុង១ហិកតាចន្លោះពី ៧៥តោន ទៅ១២០តោនហើយដំណាក់កាលទី២ ខ្ញុំគ្រោងនឹងពង្រីកលើផ្ទៃដី ១០០ហិកតា ដើម្បីនាំចេញទៅទីផ្សារសហរដ្ឋអាមេរិក»។
ម្ចាស់កសិដ្ឋានរូបនេះបន្តថាកសិដ្ឋានដំណាំចំការខ្ញីអូរសោម បង្កើតឡើងនៅដើមឆ្នាំ ២០២៣ដោយប្រភេទពូជខ្ញី និងបច្ចេកទេសដាំដុះ គឺបានមកពីប្រទេសចិនហើយបច្ចុប្បន្ននេះ នៅកសិដ្ឋានរបស់លោក ប្រើប្រាស់កម្លាំងកម្មករចំនួន ៥០នាក់រួមទាំងអ្នកជំនាញផ្នែកកសិកម្មរបស់ចិនម្នាក់ផងដែរ។
ពាក់ព័ន្ធបច្ចេកទេសដាំដុះលោកអះអាងបែបនេះថា៖ «ការដាំខ្ញីនេះពិបាកបន្តិចយើងមិនធ្វើដូចទម្លាប់ របស់កសិករខ្មែរធ្វើសព្វថ្ងៃនោះទេខ្ញុំធ្វើទៅតាមបច្ចេកទេស ពិនិត្យទាំងដី ទាំងការគ្រប់គ្រងដី គ្រប់គ្រងទឹកគ្រប់គ្រងទាំងអាកាសធាតុទៀត សូម្បីតែសំណើមក្នុងដី ក៏ត្រូវពិនិត្យវាជារៀងរាល់ដែរ ពេលយើងធ្វើវាហើយ ត្រូវតាមដានដូចកូនក្មេងអ៊ីចឹង»។
សម្រាប់ការជ្រើសរើសពូជខ្ញីរបស់ចិនមកដាំដុះបែបនេះលោកពន្យល់ថា ពូជខ្ញីចិនមានលក្ខណៈខុសគ្នា ពីខ្ញីខ្មែរ ដោយសារខ្ញីចិនមានរសជាតិស្រាលជាងនិងមិនហិរខ្លាំងដូចខ្ញីភ្លើងរបស់ខ្មែរឡើយរីឯការជ្រើសរើសទឹកដីអូរសោមសម្រាប់ដាំំដុះដំណាំខ្ញីនេះវិញដោយលោកមើលឃើញថាខេត្តពោធិ៍សាត់មានលក្ខណៈអំណោយផលខ្លាំងសម្រាប់ដំណាំប្រភេទមើមដូចជា ត្រាវដំឡូង និងរមៀត ពិសេសដំណាំខ្ញីនេះតែម្តង។
លោក ហ៊ុល សុធាម្ចាស់កសិដ្ឋានដំណាំខ្ញីអូរសោមបានលើកឡើងថាកង្វះទីផ្សារក្នុងការនាំចេញកសិផល នៅតែជាបញ្ហាប្រឈមរបស់កសិករដូច្នេះមុនឈានដល់ការដាំដំណាំខ្ញី លោកបានទៅស្វែងរកទីផ្សារនៅសហរដ្ឋអាមេរិកជាមុនសិន លោកនឹងវាយលុកទីផ្សារក្នុងស្រុកបន្ទាប់។
លោក បញ្ជាក់ថា៖ «កិច្ចព្រមព្រៀងសម្រាប់នាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារសហរដ្ឋអាមេរិកបានធ្វើរួចរាល់ហើយដោយនៅរង់ចាំតែការប្រមូលផលប៉ុណ្ណោះហើយការដាំសម្រាប់នាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារក្រៅប្រទេសនេះ ក៏នៅមានមួយចំណែកទៀតសម្រាប់លក់លើទីផ្សារក្នុងស្រុកផងដែរ»។
ពូជខ្ញីដែលដាំដុះនៅលើទឹកដីអូរសោមនេះ នាំចូលពីប្រទេសចិនដែលមានរសជាតិហឹរ ស្រាលជាងពូជខ្ញីដែលដាំនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាហើយគេនិយមប្រើប្រាស់យ៉ាង ទូលំទូលាយសម្រាប់ធ្វើជាគ្រឿងទេសឬធ្វើជាឱសថបុរាណជាដើម ដែលអាចលក់បានតម្លៃក្នុង ១គីឡូក្រាមពី ២៥០០រៀលទៅ ៧០០០រៀល សម្រាប់ទីផ្សារក្នុងស្រុក៕
ពោធិ៍សាត់៖ ខេត្តពោធិ៍សាត់ត្រូវបានចាត់ទុកជាខេត្តមានសក្តានុពលខ្លាំងផ្នែកវារីអគ្គិសនី រហូតជាប់រហ័ស្សនាមជា «ធុងអាគុយនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា» ដែលមានកម្លាំងថាមពលអគ្គីសនីរហូតដល់ ៣៥០ មេហ្គាវ៉ាត(MV) និងកម្លាំងថាមពលប្រើដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យ ២៤០ មេហ្គាវ៉ាត(MV) ដែលអាចធ្វើការចែកចាយផ្គត់ផ្គង់បាននៅទូទាំងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា។
លោកខូយ រីដា អភិបាលនៃគណៈអភិបាលខេត្តពោធិសាត់ បានប្រាប់ SR News ឲ្យដឹងថា នៅខេត្តពោធិ៍សាត់ មានវារីអគ្គិសនីចំនួន៣កន្លែង ដែលមានកម្លាំងថាមពលសរុប ៣៥០ មេហ្គាវ៉ាត (MV) ដូចជា វារីអគ្គិសនីអាតៃមានកម្លាំងថាមពល ១២០មេហ្គាវ៉ាត(MV) ដែលកំពុងតែដំណើរការរយៈពេល ១១ឆ្នាំមកហើយ, វារីអគ្គិសនីស្ទឹងពោធិ៍សាត់១មានកម្លាំងថាមពល ៨០ មេហ្គាវ៉ាត(MV) មានទីតាំងស្ថិតក្នុងក្រុងពោធិ៍សាត់កំពុងដំណើរការសាងសង់ និងបញ្ចប់គម្រោង សាងសង់នៅ ឆ្នាំ ២០២៦ និងទី៣វារីអគ្គិសនីស្ទឹងមេទឹក មានកម្លាំងថាមពល ១៥០ មេហ្គាវ៉ាត(MV) មានទីតាំងស្ថិតក្នុងឃុំថ្មដា ស្រុកវាលវែងកំពុងដំណើរការសាងសង់។
លោកខូយ រីដា បញ្ជាក់បន្ថែមថា៖ «នៅខេត្តពោធិ៍សាត់ក្រៅពីអគ្គិសនីក៏មានថាមពលប្រើដោយ ពន្លឺព្រះអាទិត្យផងដែរនៅឯស្រុកក្រគរកំពុងដំណើរការបច្ចុប្បន្នមានកម្លាំងថាមពល ៩០ មេហ្គាវ៉ាត (MV) និងកំពុងធ្វើការសាងសង់មួយកន្លែងទៀតដែលមានកម្លាំងថាមពលរហូតដល់ ១៥០ មេហ្គាវ៉ាត(MV)អាចនិយាយបានថាសម្រាប់ខេត្តពោធិ៍សាត់ មានថាមពលពីរប្រភេទគឺ ថាមពលអគ្គិសនីនិងថាមពលពន្លឺព្រះអាទិត្យហើយក្នុងខេត្តពោធិ៍សាតប្រើប្រាស់អគ្គីសនីប្រមាណជា៣០ មេហ្គាវ៉ាត(MV) នៅសេសសល់ប៉ុន្មានគឺចែកចាយទៅទូទាំងប្រទេសដូច្នេះហើយទើបរដ្ឋាភិបាលបានដាក់រហ័ស្សនាមជា «ធុងអាគុយនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា»»។
បន្ថែមពីលើប្រភពថាមពលខាងលើនេះលោកអភិបាលខេត្តក៏បញ្ជាក់ទៀតថា ខេត្តភាគលិចនេះក៏មានប្រភពអគ្គិសនីពីពន្លឺព្រះអាទិត្យជាច្រើនកន្លែងផ្សេងទៀតដូចជាស្ថានីយអគ្គិសនីដើរដោយ ថាមពលពន្លឺព្រះអាទិត្យមានអនុភាព ១០ គីឡូវ៉ាត់ម៉ោង (KWH) ០១ កន្លែង, ស្ថានីយអគ្គិសនីដើរដោយថាមពលពន្លឺព្រះអាទិត្យមានអនុភាព ០៧ គីឡូវ៉ាត់ម៉ោង (KWH) ០១ កន្លែង និងស្ថានីយសាកអាគុយដើរដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យថាមពលខ្យល់ និងប្រេងខ្មៅ មានអនុភាព ៥១៩ គីឡូវ៉ាត់ម៉ោង (KWH) ០១កន្លែង។
ក្នុងដំណើរដឹកនាំអ្នកសារព័ត៌មានទៅទស្សនកិច្ចនៅទំនប់វារីអគ្គិសនីស្ទឹងអាតៃខេត្តពោធិ៍សាត់ លោក ខូយ រីដា អភិបាលខេត្តបានឱ្យដឹងថាទំបន់វារីអគ្គិសនីស្ទឹងអាតៃខេត្តពោធិ៍សាត់ ត្រូវជួបបញ្ហាខ្វះទឹកដើម្បីបម្រើឱ្យការផលិតអគ្គិសនីរយៈពេល៣ខែ នៅរដូវប្រាំង។
លោកលើកឡើងដូច្នេះថា៖«ជាក់ស្ដែងគឺទៅតាមទំហំផ្ទៃទឹកនេះយើងបានសួរទៅខាងក្រុមហ៊ុនហើយ មិញនេះ គឺទឹកនៅខែប្រាំងប្រឈម(ខ្វះទឹកសម្រាប់ផលិតអគ្គិសនី)៣ខែ ក្នុង៣ខែហ្នឹងគឺ ខែទី១ ទី២ទី៣ យើងបើកបានតែ១០ថ្ងៃទេ អ៊ីចឹង២០ទៀត គឺអត់ដំណើរការទេ។ អ៊ីចឹងទឹកនេះអត់ទាន់បាន ផ្គត់ផ្គង់(ការផលិតអគ្គិសនី)ពី១ឆ្នាំ ទៅ១ឆ្នាំពេញទេអ៊ីចឹងមានបញ្ហារយៈពេល៣ខែហ្នឹងគឺ ១ខែបានតែ១០ថ្ងៃទេ»៕
កំពត: ផ្លែដូងជាច្រើនរយពាន់ផ្លែ ត្រូវបានសិប្បកម្មរបស់ លោក ឆាយ ស៊ីនឿនប្រមូលទិញ យកមកចម្រាញ់ និងផលិតចេញជាប្រេងដូងធម្មជាតិ ដែលមានគុណភាពខ្ពស់កបនឹងជំងឺច្រើនមុខ ថែមទាំងជួយថែរក្សាសម្ផស្សបានទៀតផង។
លោក ឆាយ ស៊ីនឿនអ្នកគ្រប់គ្រងទូទៅនៃសិប្បកម្មផលិតប្រេងដូងធម្មជាតិ បានឱ្យដឹងពីមូលហេតុនៃការផលិតប្រេងដូងនេះថា ដោយមើលឃើញថាខេត្តកំពត គឺជាខេត្តមួយមានសក្ដានុពលខ្ពស់លើដំណាំដូង ដែលមានទាំងការដាំនៅតាមចម្ការនិងដាំតាមភូមឋានផងនោះ ដូច្នេះហើយនៅឆ្នាំ ២០១៤ លោកក៏សម្រេចជ្រើសរើសទីតាំងស្រុកឈូកសម្រាប់ផលិតប្រេងដូង។
លោក ស៊ីនឿន បានឱ្យដឹងទៀតថាបច្ចុប្បន្ននេះ សិប្បកម្មរបស់លោកទទួលទិញផ្លែដូងពីប្រជាពលរដ្ឋក្នុងតម្លៃ២ម៉ឺនរៀល ទៅ ២ម៉ឺន៥ពាន់រៀលក្នុង១ឡូហើយក្នុងមួយថ្ងៃ លោកអាច ប្រមូលទិញផ្លែដូងបានចន្លោះពី ៥០ ទៅ ១០០ឡូដើម្បីយកមកផលិតជាប្រេងដូង។
ចំពោះដំណើរការនៃការផលិតអ្នកគ្រប់គ្រងទូទៅនៃសិប្បកម្មផលិតប្រេងដូងធម្មជាតិបញ្ជាក់យ៉ាងដូច្នេះថា៖ «យើងត្រូវជ្រើសរើសដូងណាដែលទុំល្អមិនមានការដុះពន្លក ហើយយកវា មកសកសម្បកឲ្យស្អាត រួចយកទៅពុះចាក់ទឹកចេញទើបយកវាទៅកោសយកសាច់ និងច្របាច់ វាយកខ្ទិះ ពេលរួចអស់ហើយយើងត្រូវយកវាទៅរក្សាទុកនៅក្នុងបន្ទប់មួយ ដែលមានសីតុណ្ហភាពក្ដៅល្មមរយៈពេល ២០ម៉ោង ទើបយកទៅចម្រាញ់ដោយវិធីត្រជាក់មិនមានប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី ទេដែលអាចរក្សាទុកបានយូរឆ្នាំ»។
នៅក្នុងរយៈពេលមួយថ្ងៃ សិប្បកម្មនេះអាចផលិតប្រេងដូង បានប្រមាណ១០០លីត្រ ហើយប្រេងដូងធម្មជាតិនេះមានចំនួន២ប្រភេទ គឺដបតូចចំណុះ ២៥០ មីលីលីត្រ មានតម្លៃ ៣៦០០០ រៀលនិងដបធំចំណុះ ៥០០ មីលីលីត្រ មានតម្លៃ ៥៦០០០រៀល។
ទាក់ទងនឹងប្រសិទ្ធភាពរបស់ប្រេងដូងធម្មជាតិនេះលោក ស៊ីនឿន បញ្ជាក់ប្រាប់សារព័ត៌មាន SR ថា៖ «ប្រេងដូងអាចព្យាបាលអាការៈរលាកលំពែងជំងឺវង្វេងវង្វាន់ ធ្វើឲ្យសុខភាពឆ្អឹងប្រសើរ ជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ សម្រួលសរសៃឈាមក្នុងបេះដូងដុតខ្លាញ់អាក្រក់ ការពារជំងឺ ដែលប៉ះពាល់ដល់ថ្លើម តម្រងនោមសម្បូរជាតិអាស៊ីត Lauricដែលជួយ រក្សាជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកូលេស្តេរ៉ុលហើយខាងផ្នែកវិទ្យាសាស្ត្រគេរកឃើញថា វាអាចប្រឆាំង វីរុស បាក់តេរី ការរលាកនិង អុកស៊ីតកម្មបានផងដែរ»។
មិនត្រឹមតែជួយដល់ផ្នែកសុខភាពរាងកាយប៉ុណ្ណោះទេប្រេងដូងនេះ ក៏អាចជួយថែរក្សា សម្ផស្សផងដែរ តួយ៉ាងផ្នែកមុខ និងដងខ្លួនស្ត្រីអាចប្រើប្រាស់ប្រេងដូងរៀងរាល់ថ្ងៃលើផ្ទៃមុខ ដោយប្រើជាសេរ៉ូមនិងសម្អាតផ្ទៃមុខ ដើម្បីផ្ដល់សំណើមការពារភាពជ្រីវជ្រួញ ស្នាមអាចម៍រុយនិងលាបលើស្បែក បំបាត់សង្វារ ដោយប្រើពេលយប់គឺល្អបំផុត។
ចំណែកផ្នែកសក់អ្នកអាចប្រើសម្រាប់លាបលើសក់ពីរ ឬបីដងក្នុងមួយសប្ដាហ៍ដែលធ្វើឲ្យសក់ទន់ រលោងមានទម្ងន់ កាត់បន្ថយសក់ជ្រុះ ទងសក់និងធ្វើឱ្យសក់លូតលាស់លឿន។ ក្រៅពីនេះ ប្រេងដូង ក៏អាចយកមកចម្អិនម្ហូបអាហារបានដែលនឹងផ្តល់នូវឱជារស ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ និងធ្វើឱ្យអ្នកបរិភោគមានសុខភាពល្អ។
លោក ឆាយ ស៊ីនឿន បានឱ្យដឹងទៀតថាក្រៅពីផលិតប្រេងដូង សិប្បកម្មរបស់លោកក៏មានផលិត ជាសាប៊ូប្រេងដូងនិងសាប៊ូប្រេងដូងល្មៀតផងដែរ ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ជួយជម្រុះកោសិកា ចាស់និងបណ្តុះនូវកោសិកាថ្មី។
សិប្បកម្មផលិតប្រេងដូងធម្មជាតិមានទីតាំងស្ថិតនៅភូមិដំណាក់ទ្រព្យខាងត្បូង ឃុំក្រាំងស្នាយ ស្រុកឈូកខេត្តកំពត ឬទំនាក់ទំនងគេហទំព័រ The Coconut-ប្រេងដូងធម្មជាតិ
និង លេខទូរសព្ទ ០១១ ២៦៥ ៧៣៥៕
ភ្នំពេញ:កសិករចិញ្ចឹមមាន់ លោក សាន ធារ៉ា បានងាកមកចិញ្ចឹមកណ្ដូបបានរយៈពេល២ ឆ្នាំមកហើយ ដោយទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ ជាពិសេសសត្វល្អិតមួយប្រភេទនេះ មានរសជាតិ ឆ្ងាញ់ងាយស្រួលក្នុងការចិញ្ចឹម និងមានទីផ្សារល្អ។
លោក សាន ធារ៉ា អ្នកចិញ្ចឹមកណ្តូប មានបានប្រាប់សារព័ត៌មានអេសអ័រ(SR)ឱ្យដឹងថា ការងាក មកចិញ្ចឹមសត្វល្អិតមួយប្រភេទនេះ ដោយសារលោកធ្លាប់រៀនពីបច្ចេកទេសខ្លះៗក្នុងការចិញ្ចឹម កណ្តូបនេះ ហើយនៅក្នុងឆ្នាំ២០២២ លោកបានទិញពូជកណ្ដូបចំនួន២ខាំ មកពីខាងព្រំដែនថៃដើម្បីធ្វើការភ្ញាស់ពង។
លោកបន្តថា ដំណាក់ការដំបូងនេះ លោកចំណាយដើមទុនប្រមាណ២០ម៉ឺនរៀល លើពូជកណ្ដូប និងការសាងសង់ទ្រុងកណ្តូបចំនួន៤ ហើយលោកបានចំណាយរយៈពេល ៤៥ថ្ងៃនៃការចិញ្ចឹម កណ្តូប ដោយទទួលបានផលកណ្តូបសាច់ចំនួនជាង១០ គីឡូក្រាម និងមានពងកណ្តូប ជាច្រើនទៀត។
មានបទពិសោធន៍ក្នុងការចិញ្ចឹមមាន់ដោយត្រូវការចំណាយថវិកាច្រើន ផ្តល់ចំណីឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ ចាក់វ៉ាក់សាំងការពារនិងមើលថែទាំងឱ្យបានដិតដល់ផ្សេងនោះ កសិករខាងលើនេះ អះអាងថា ការចិញ្ចឹមកណ្តូបងាយស្រួលជាងការចិញ្ចឹមមាន់ច្រើនណាស់ ដោយកណ្តូប ជាសត្វដែលស៊ីស្មៅ និងស្លឹកឈើជាអាហារហើយធន់នឹងអាកាសធាតុ។
លោកបញ្ជាក់យ៉ាងដូច្នេះថា៖ «កណ្ដូប វាធន់ណាស់ទោះអាកាសធាតុត្រជាក់ ឬក្តៅក៏ដោយ ប៉ុន្តែ វាចាញ់តែទឹកភ្លៀងទេ អ៊ីចឹងយើងត្រូវធ្វើទ្រុងក្នុងម្លប់តែត្រូវមានពន្លឺចូលគ្រប់គ្រាន់ ហើយត្រូវ ចៀសវាង កុំឱ្យសាចទឹកភ្លៀងចូលឬក៏ត្រូវទឹកភ្លៀង ព្រោះបណ្តាលឲ្យកណ្ដូបងាប់»។
ចិញ្ចឹមកណ្តូបក្នុងទ្រុងហ៊ុមព័ទ្ធដោយស្បៃ ឬមុងលោក សាន ធារ៉ា បានឱ្យដឹងថា ក្នុងមួយទ្រុង លោកដាក់ពូជកណ្ដូបចន្លោះពី ៣ ទៅ៥ខាំដោយចំនួននេះនឹងទទួលបានផលមកវិញ ជាកណ្ដូបសាច់ចន្លោះពី១០ ទៅ១៥ គីឡូក្រាម។
លោកបន្ថែមថា ការប្រមូលផលកណ្តូបអាចធ្វើឡើងចាប់ពីកណ្តូបមានអាយុ ៣៥ថ្ងៃរហូតទៅ ដល់៤៥ ថ្ងៃ ដោយក្នុងអំឡុងនេះ សត្វកណ្តូបពេញសាច់និងមានពងល្អ ដែលធ្វើឱ្យអ្នកបរិភោគ ទទួលបានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងមានពងក្នុងនោះផងដែរ។
ទាក់ទងនឹងតម្លៃកណ្តូបសាច់លើទីផ្សារ គឺមានតម្លៃខុសៗគ្នាទៅតាមអ្នកចិញ្ចឹមនិងអ្នកទិញ ដោយកណ្តូបសាច់ដែលកសិករ អាយុ ៦៥ នេះចិញ្ចឹម មានទីផ្សារល្អលក់ក្នុងតម្លៃ ៣៥០០០រៀល ក្នុង ១គីឡូក្រាម និងពងកណ្ដូបមានតម្លៃ ១០ ម៉ឺនរៀលក្នុង១ខាំ។
លោកបញ្ជាក់ថា៖ «កណ្ដូបខ្ញុំមានទីផ្សារ ដោយវាមានសុខភាពល្អមាំមួន និង សាច់ណែនហើយ ធំៗទៀត អ៊ីចឹងធ្វើឲ្យឈ្មួញគេ ដណ្ដើមគ្នាទិញរហូតខ្ញុំពង្រីកការចិញ្ចឹមដល់១០ទ្រុងហើយ តែនៅតែមិនអាចចិញ្ចឹមផ្ទត់ផ្គង់ទីផ្សារទាន់ពេលវេលាទៀត»។
ដោយទទួលបានជោគជ័យក្នុងការចិញ្ចឹមសត្វកណ្តូបកសិករ ធារ៉ា បង្ហាញពីបំណងចែករំលែក ពីបច្ចេកទេសនៃការចិញ្ចឹមកណ្តូបនេះទៅដល់អ្នកដែលចង់សាកល្បងចិញ្ចឹមសត្វល្អិតនេះ ព្រោះមុខរបរមួយនេះទទួលបានប្រាក់កម្រៃប្រសើរ និងអាចដោះស្រាយជីវភាពគ្រួសារ បានមួយកម្រិត។
គួរបញ្ជាក់ថា កសិករចិញ្ចឹមកណ្តូប លោក សានធារ៉ា មានទីលំនៅក្នុងភូមិបន្លាស្អិត សង្កាត់ឃ្មួញ ខណ្ឌសែនសុខ រាជធានីភ្នំពេញ ឬទាក់ទងតាមគេហទំព័រហ្វេសប៊ុកៈកសិដ្ផានចិញ្ចឹមកណ្ដូប សាន ធារ៉ា និងលេខទូរសព្ទ៖ ០១៥ ៨៥០ ៥៦៥៕
ភ្នំពេញ: សំណល់កាកអំពៅជាច្រើនតោន ត្រូវបានលោកតាំង សុជាតិ ប្រមូលយកមកកែច្នៃ និងផលិតបានចេញជាចានក្រដាស ដែលគុណភាពខ្ពស់ ក្នុងគោលបំណងកាត់បន្ថយការនាំចូលផលិតផលពីបរទេស និងដើម្បីប្រកួតប្រជែងលើទីផ្សារ។
លោក តាំង សុជាតិ ប្រធានក្រុមហ៊ុន អិម ជី ផេស៊ីហ្វិកបានឱ្យដឹងថា ផលិតផលចានក្រដាសនេះ មានគុណភាពខ្ពស់ និងកម្រាស់ក្រាស់ ដែលរក្សាទុកបានចន្លោះពី៥ឆ្នាំ ទៅ៦ឆ្នាំ ហើយនៅតែរក្សាបានទ្រង់ទ្រាយដើមដដែល ជាពិសេសវាធន់នឹងកម្ដៅដោយសារ ចានក្រដាសនេះ ត្រូវបានដុតដោយកម្តៅភ្លើងខ្លាំង។
លោកបញ្ជាក់ប្រាប់សារព័ត៌មាន SR យ៉ាងដូច្នេះថា៖ «កាកអំពៅអាចចាក់ជាបន្ទះៗបានដោយសារ កាកអំពៅមានសារ ជាតិសរសៃ ដែលធ្វើឲ្យវាប្រទាក់ក្រឡាគ្នា ខាំស្អិតជាប់គ្នានេះជាអំណោយ ពីធម្មជាតិ ដោយយើង មិនបាច់ប្រើកាវ ដើម្បីឲ្យវាស្អិតជាប់គ្នានោះទេអ៊ីចឹងវាល្អ និងជាប់ធន់ ហើយយើងក៏ដុតចាននេះ ជាមួយម៉ាស៊ីនស្វ័យប្រវត្តិ ក្នុងសីតុណ្ហភាពរហូតដល់២០០អង្សា សេឯណោះ»។
ក្រុមហ៊ុនដែលមានបុគ្គលិកប្រមាណ៥នាក់នេះអាចផលិតចានបានចន្លោះ ៥០០ ទៅ១០០០ចានក្នុងមួយថ្ងៃ ដោយចានត្រូវបានវេចខ្ចប់ក្នុង១ឈុតមានចំនួន ៥០ចាន ដែលលក់ក្នុងតម្លៃ ២ ម៉ឺនរៀល និងមានលក់នៅតាមម៉ាត ផ្សារ និងផ្សារទំនើប។
ដំណើរការនៃការផលិតចានចេញពីកាកសំណល់កាកអំពៅនេះប្រធានសិប្បកម្មផលិតចាន បានរៀបរាប់ថា៖ «យើងយកកាកអំពៅណាពណ៌សម្បុរល្អមក ហាលវាឲ្យស្ងួត និងស្រួយ ហើយកាត់វាខ្លីៗដាក់ក្នុងម៉ាស៊ីនកំទេចឲ្យល្អិតៗរួចលាងទឹកវាឲ្យស្អាត ស្ងោរក្នុងឆ្នាំងធំមួយ ដោយផ្អាប់ទុក២០ថ្ងៃ ឲ្យវាពុកផុយចេញជាតិអាស៊ីតអស់ រួចយកទៅកូរក្នុងម៉ាស៊ីន ឱ្យចេញជាម្សៅ រួចចាក់ជាបន្ទះៗប្រើកម្លាំងម៉ាស៊ីន២០តោន សង្កត់ឲ្យវាខាំស្អិតជាប់គ្នា បានយកទៅសម្ងួតឲ្យស្ងួតចុងក្រោយដាក់វាចូលក្នុងពុម្ភចាន ប្រើកម្ដៅដុត២០០អង្សាសេ ទើបចេញជាលទ្ធផល»។
លោកតាំង សុជាតិ បញ្ជាក់ថា ចានក្រដាសរបស់លោកមានទីផ្សារល្អប្រសើរ ដោយទទួលបានគាំទ្រច្រើន ប៉ុន្តែមានបញ្ហាចម្បងមួយ គឺសោភ័ណភាពព្រោះចានក្រដាសដែលផលិតចេញពីកាកអំពៅនេះ មានសភាពគ្រើម និងមានពណ៌ប្រផេះ ឬក្រម៉ៅដែលខុសពីចានដ៏ទៃដែលមានពណ៌ស រលោង ដែលចំណុចធ្វើឱ្យអតិថិជនមួយចំនួនគិតថាចាននេះហាក់ពុំសូវមានអនាម័យ ប៉ុន្តែលោកអះអាងថា ចាននេះ បានដុតក្នុងសីតុណ្ហភាពលើសពី ១០០អង្សាសេដោយពុំមានមេរោគណាអាចរស់នៅបាន ឡើយ។
ទាក់ទងនឹងការបង្កើតចានផលិតចេញពីកាកអំពៅនេះបុរសវ័យ៤០ឆ្នាំខាងលើ បានរំឭកថា៖« ខ្ញុំធ្លាប់បានឆ្លងកាត់ការសិក្សាជាច្រើនមកហើយទាក់ទងនឹងការធ្វើចានអំពីដើមចេក ដើមឬស្សីនិងដើមក្រចៅ អ៊ីចឹងនៅក្នុងឆ្នាំ២០១៣ ខ្ញុំចាប់យកកាកអំពៅធ្វើជាចានជំនួសវិញព្រោះវាសម្បូរ និងងាយស្រួលរក ហើយកាកអំពៅមានសារធាតុសរសៃស្រដៀងទៅនឹងដើមឫស្សីដែរចាប់ធ្វើដំបូង ខ្ញុំត្រូវកែច្នៃម៉ាស៊ីនដើម្បីផលិតចាន ព្រោះយើងអត់មានម៉ាស៊ីនពិបាករកអ្នកបច្ចេកទេស ណាស់ ហើយម៉ាស៊ីនស្វ័យប្រវត្តិទាំងអស់ ខ្ញុំអភិវឌ្ឍន៍ពីមួយថ្ងៃទៅមួយថ្ងៃ ដល់បច្ចុប្បន្ន»។
នាពេលខាងមុខ លោក តាំង សុជាតិ មានគម្រោងក្នុងការផលិតកែវក្រដាសទុយោបឺតធ្វើពីក្រដាស និងគ្រោងដាំដើមឫស្សី ដើម្បីលក់កាបូន និងយកដើមឬស្សីចាស់ៗមកផលិតជាក្រដាសក្រដាសអនាម័យ ក្រដាសសម្រាប់ប្រើប្រាស់នៅក្នុងការិយាល័យ ជាដើម។
គួរបញ្ជាក់ថា ក្រុមហ៊ុន អិម ជី ផេស៊ីហ្វិកមានទីតាំងស្ថិតនៅផ្ទះលេខ ១៤អា ផ្លូវ៥០០ សង្កាត់ផ្សារដើមថ្កូវ ខណ្ឌដូនពេញ រាជធានីភ្នំពេញ។ទំនាក់ទំនងគេហទំព័រហ្វេសប៊ុក MG Pacific Company Limited ឬលេខទូរសព្ទ៖ ០២៣ ២២១ ៣៣៥/០៩៣២៤៦ ៦៦៨៕
ភ្នំពេញ:បារម្ភពីការបាត់បង់អត្តសញ្ញាណ និងចង់ស្នងមរតកស្នាដៃដូនតា អ្នកស្រី ស្រេងគឹមស្រៀង បន្តធ្វើតំណាប់ក្រូចសើច និងតំណាប់វល្លិបណ្តូលពេជ្រ ដែលមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ សម្រាប់ផ្គត់ផ្គងក្នុងកម្មវិធីប្រពៃណីជាតិធំៗ ដូចជាបុណ្យកថិន និងចូលឆ្នាំប្រពៃណីជាតិខ្មែរជាដើម។
អ្នកស្រី ស្រេង គឹមស្រៀង ប្រាប់សារព័ត៌មានអេសអ័រ (SR) ឱ្យដឹងថាកាលពីសម័យមុន តំណាប់ក្រូចសើច និងតំណាប់វល្លិបណ្តូលពេជ្រគឺជាក្រយាមួយសំខាន់សម្រាប់ថ្វាយព្រះរាជា ហើយបង្អែមមួយប្រភេទនេះក៏ក្លាយជាទីនិយមចូលចិត្តរបស់ប្រជាជនខ្មែរតៗ រៀងមក ខណៈបច្ចុប្បន្នយុវវ័យហាក់ពុំស្គាល់នូវបង្អែមខ្មែរមួយប្រភេទនេះ ហើយក៏ពុំសូវមានការនិយមធ្វើតំណាប់ទាំងនេះឡើយ។
តំណាប់ទាំង២ប្រភេទនេះមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ និងស្រួយ ដោយតំណាប់វល្លិបណ្តូលពេជ្រ មានតម្លៃ ៨ម៉ឺនរៀល ក្នុង១គីឡូ ចំណែកតំណាប់ផ្លែក្រូចសើចមានតម្លៃ ៧ ម៉ឺនរៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម ជាពិសេសបង្អែមដ៏មានឱជារសនេះច្រើនតែប្រជាជននិយមបរិភោគនៅក្នុងកម្មវិធី បុណ្យកឋិនទាន បុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ ពិធីបុណ្យចូលឆ្នាំប្រពៃណីជាតិខ្មែរនិងក្នុងកម្មវិធីផ្សេងៗទៀត។
ស្ត្រីវ័យ៥១ឆ្នាំ រូបនេះបន្តថាការធ្វើតំណាប់នេះ ត្រូវចំណាយពេលប្រមាណមួយសប្ដាហ៍ និងត្រូវមានភាពអត់ធ្មត់ជាខ្លាំង ហើយតំណាប់នេះអាចរក្សាទុកបានប្រហែលជា២ខែ និងទុកបានរហូតដល់ ២ឆ្នាំ ដោយរក្សាទុកក្នុងទូរទឹកកក។
អ្នកធ្វើតំណាប់រូបនេះបានរៀបរាប់ពីវិធីធ្វើបង្អែមតាមរូបមន្តតពីដូនតាថា៖ «យកវល្លិបណ្តូលពេជ្រកាត់ជាកង់ បកសំបកចេញ ហើយក្រូចសើចចិតយកតែសំបកយើងយកវាទៅប្របាច់ជាមួយអំបិល ទុកពេល៣ថ្ងៃ រួចស្រង់ទៅត្រាំក្នុងទឹកកំបោរថ្លា ១យប់ ហើយស្រង់ត្រាំក្នុងទឹកសាច់ជូរ២យប់ទៀតឲ្យវាស្រួយ បន្ទាប់មកយើងយកទៅស្ងោរក្នុងឆ្នាំងស្ពាន់ ជាមួយស្លឹកឫស្សីឬស្លឹកតើយ រួច យកវាទៅត្រាំទឹក៣ថ្ងៃទៀត ដើម្បីឲ្យអស់ជាតិល្វីងហើយយកឆឹងជាមួយស្ករសគឺជាការស្រេច»។
បន្ថែមពីលើផលវិបាកក្នុងការធ្វើតំណាប់ផ្លែឈើទាំង២ខាងលើនេះអ្នកស្រី គឹមស្រៀង ក៏កំពុងជួបនូវបញ្ហាចំនួន២ទៀតគឺកង្វះផលិតផលសម្រាប់ធ្វើ និងកង្វះទីផ្សារលក់។ ទាក់ទងនឹងកង្វះផលិតផលធ្វើតំណាប់នេះ អ្នកស្រីពន្យល់ថាកាលពីមុនទាំងផ្លែក្រូចសើច និងដើមបណ្តូលពេជ្រ គឺពិបាករកមកធ្វើជាតំណាប់ណាស់ប៉ុន្តែមួយរយៈចុងក្រោយផ្លែក្រូចសើច ងាយស្រួលរកដោយសារមានអ្នកយកមកលក់ច្រើន ប៉ុន្តែវល្លិបណ្តូលពេជ្រនៅតែចោទជាបញ្ហាចម្បងដដែល។
ចំណែក កង្វះទីផ្សារវិញ អ្នកស្រីបញ្ជាក់ថា៖ «តំណាប់ដែលខ្ញុំធ្វើមិនទាន់មានទីផ្សារទូលំទូលាយ ទេ ដោយសារគេមិនសូវស្គាល់តំណាប់ទាំងនេះហើយណាមួយខ្ញុំធ្វើជាលក្ខណៈគ្រួសារ មានម៉ូយតិចតួចម៉ូយទាំងអស់គេស្គាល់ខ្ញុំ ហើយកុម្ម៉ង់ទៅតាមរដូវបុណ្យធំៗប៉ុណ្ណោះហើយខ្ញុំសូមឲ្យប្រជាជនខ្មែរជួយគាំទ្រផលិតផលខ្មែរផង បើបងប្អូនឬអាជីវករណា មានបំណងទិញ អាចទំនាក់ទំនងមកខ្ញុំបាន»។
ខិតខំថែរក្សានូវរូបមន្តធ្វើតំណាប់ដែលដូនតាបន្សល់ទុកឱ្យពេលនេះ អ្នកស្រី ស្រេង គឹមស្រៀង ក៏កំពុងផ្ទេរចំណេះវិជ្ជានៃការធ្វើតំណាប់នេះទៅដល់កូនស្រីរបស់អ្នកស្រីផងដែរ ពោលគឺធ្វើ យ៉ាងណាឱ្យកូនចៅជំនាន់ក្រោយរបស់អ្នកស្រីចេះចាំឱ្យស្ទាត់នូវរបៀបនៃ ការធ្វើតំណាប់បង្អែម ទាំងអស់នេះនិងបន្តកុំឲ្យបាត់បង់។
នាថ្ងៃខាងមុខ ស្ត្រីធ្វើតំណាប់រូបនេះមានបំណងពង្រីកទីផ្សារ និងផ្សព្វផ្សាយផលិតផលតំណាប់ខ្មែរឱ្យប្រជាជនបានស្គាល់ និងបានភ្លក្សរសជាតិ និង ដើម្បីចៀសវាងនូវការនាំចូលផលិតផលដំណាប់ពីប្រទេសជិត ព្រោះតំណាប់ខ្មែរមានរសជាតិផ្អែម ឆ្ងាញ់មិនចាញ់តំណាប់បរទេសឡើយ។
គួរគូសបញ្ជាក់ថាក្រៅពីដំណាប់ផ្លែក្រូចសើច និងវល្លិបណ្តូលពេជ្រ អ្នកស្រីក៏ធ្វើតំណាប់ជាច្រើន មុខទៀតដូចជា តំណាប់ផ្លែម្រះ តំណាប់ផ្លែបាស តំណាប់ដើមដំបងយក្សតំណាប់ផ្លែល្ហុង និងតំណាប់ត្រឡាចជាដើមដោយរំលេចក្បាច់ផ្កានៅលើតំណាប់ទាំងនោះផងដែរ។ អ្នកស្រី ស្រេង គឹមស្រៀងរស់នៅក្នុងភូមិគងនយ ឃុំគងនយ ខណ្ឌដង្កោ រាជធានីភ្នំពេញឬទំនាក់ទំនងលេខទូរសព្ទ ០៩៦ ៤៤៩ ៦១៧៦ /០១២៤៨០ ១៧៦៕